Протекција (комедија у пет чинова)/18

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

ПРВИ ЧИН
◄   XVII XVIII XIX   ►

XVIII

СВЕТИСЛАВ, АДМИНИСТРАТОР

СВЕТИСЛАВ: Како ти се допада овако званичан испит?
АДМИНИСТРАТОР: Породична инквизиција!
СВЕТИСЛАВ: Шта ћеш? Ал’ ипак не треба старцима замерити, Отац се плаши за своју службу због тога што сам ја уредник Народног Прајатеља. Којешта! Отац је отац, а син је син; то нема никакве везе међу собом. Зар не?
АДМИНИСТРАТОР: Ал’ молим те, ти си заборавио зашто си мене повео?
СТВЕТИСЛАВ: Знам, да ти дам чланак. Ал’ ето, видиш, куд можеш овде да пишеш. Ја сам мислио само да се поздравим, Па се завучем у какву собицу, али овако...
АДМИНИСТРАТОР: Слушај, дај ми макар почетак да носим, само да слагачи не чекају, а ти се после завуци где год па доврши.
СВЕТИСЛАВ: Добро!... Ево, покушаћу да бацим само неколико уводних фраза.... (Седа и пише).
АДМИНИСТРАТОР: А кад да пошљем по остатак?
СВЕТИСЛАВ: Пст!... Да!... Хм!... Казаћеш нека оде ко... нека оде за онај трговачки извештај... Нека се не прелама трећа страна док ја не дођем, имам нешто да исправим... Да!... Ево! (Устане) Преписао сам себи последњу реченицу да могу наставити. Носи брже.
АДМИНИСТРАТОР: Ама боље би било да причекам да напишеш све до краја.
СВЕТИСЛАВ: Не не, написаћу ја. Не брини, написаћу. Иди ти, видиш и онако да отац хоће са мном нешто да говори па му сметаш ти. Предстоји ми једна породична бура, али то ће брзо бити готово. Иди ти, иди одмах!
АДМИНИСТРАТОР: Добро! (Одлази).


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Бранислав Нушић, умро 1938, пре 82 године.