Page:Djordje M. Stanojevic - O elektricnoj svetlosti.djvu/15

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
There was a problem when proofreading this page

13

коштају 4,089.000 долара. Ове цифре и сувише јасно го- воворе да би им требало каквог коментара!

*

Да видимо сад, како стојимо са опасностима за живот од стране електрицитета; јер опасности које долазе од гаса, свакоме су добро познате.

Професор Thomson вели да наизменична електрична струја од 10000 волта, ни у колико није опаснија од обичне парне тестере коју водена пара неколико десетина пута окрене у минуту. Смрт ће наступити било да неко несмотрено ухвати за спроводнике електричне, било да склизне и да западне под тесгеру. Свака је пак опас- ност престала, кад електрнчним машинама рукују људи вични своме послу, као шго је то у осталом правило и за сваки други посао. Мени се чини да је много већа опасност возити се један сат на жељезници него руко- вати исто толико време једном динамо — машином.

Ни у колико није мање опасно руковати парним ма- шинама, воденичким каменовима, ветрењачама, отровним стварима, барутним и динамитским чаурама и т. д. и т д. па ипак су то постала обична занимања, и нико не помишља на опасност којој је изложен у свима тим ра- довима.

У Америци се често дешавају несрећни случајеви од електрицитета, али они имају свога узрока. Сви ви треба да знате, да је у Америци свака варошка улица испре- плетана хиљадама жица ; ту су стотине телефонских и теле- графских жица, а између њих пролазе и жице за осветљење.

И радници, намештајући телеграфске или телефонске жице, нису довољно обазриви према жицама за електричну светлост, јер је у њима струја врло јака, и несреће се онда често дешавају. Међу тим код нас, где ћемо имати само неколико жица, које може око лако једну од друге одвојити, о опасностима не може бити ни говора, па за то их неможемо ни упоређивати са опасносиима у Фила- делфији, Њу Јорку, Чикагу и другим великим варошима