Page:Djordje M. Stanojevic - O elektricnoj svetlosti.djvu/14

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
There was a problem when proofreading this page

12


Врло се често у публици говори о опасностима које би наступиле, кад би се усвојило електрично осветлење : често се чује како је неко тамо у Америци погинуо од електричне струје па би зато требало избећи електрици- тет. Та је тачка врло важна и за то оћу о њој да гово- рим, и то у толико пре, шго ако и у ком другом по- гледу а оно у погледу опасности по живот, светлећи гас најгоре стоји.

Ја нећу да говорим о опасностима које се свакодневно дешавају по варошима осветљеним гасом, услед мањих ек- сплозија и угушивања тим опасним гасом, што долази или услед навалице отворених или неотице незатворених сла- вина на гасним цевима. Такви су несрећни случајеви већ тако постали обична ствар да се о њима у новинама и не говори. Имајући сам много посла са гасовима у опште, ја вам могу рећи да нема славине, која би ма какав гас па и дакле светлећи гас могла потпуно затворити. С тога ће свака она кућа, у којој се светлећи гас уведе, ударати на гас и ничим се тај смрад не да из куће истерати. Увођењем светлећег гаса бићемо принуђени да живимо у атмосфери у којој ће редовни саставни део бити светлећи гас. Ко се до сад о томе није уверио нека само оде преко дана (кад лампе не горе) у наше позориште, па чим преко прага ступи, гасни задај опоменуће га, да није више на чистом ваздуху.

Ја оћу да говорим о опасностима, друге врсте и то на првом месту о пожарима које могу произвести свет- лећи гас и електрицитет. Са тог гледишта ми не можемо да правимо упоређење о паљевинама у Европи. Јер је у Европи електрицитет још врло мало употребљен ; права електрична земља може се назвати Америка, где се чак и злочинци убијају електричном струјом.

Године 1888. било је 1783 пожара којима је узрок био светлећи гас. За исто време десило се 49 пожара услед електричне струје. Док су електрични пожери на- правили штету од 789.000 долара, дотле гасни пожари