Нека разјашњења

Извор: Викизворник
Иди на навигацију Иди на претрагу

У 5. броју Вашега штованог листа читао сам позив на хрватску јавност, да би се Хрвати имали унапредак више занимати за своју браћу у Угарској. На тај позив одазвао се Буњевцима г. Т. Томанић те је у 17. броју штованог Вашег листа угледао свијетло чланак под насловом »Нешто о Буњевцима«. Дужан сам угледу свога рода као и угледу нашег листа »Невена«, да томе чланку додам своје скромне биљешке. Моје се биљешке у главном тичу ових кривих тврдња г. Томанића:

Г. Томанић тврди, да су Буњевци само у сјеверној Бачкој, затим одмах прелази у торонталску жупанију и у западну Угарску, а изоставља све друге Буњевце и Шокце дуж Дунава и средином Бачке.

Писац споменутог чланка тврди, да је »Невен« обустављен због особних несугласица, слабог уређивања те због несташице претплатника.

Те тврдње не одговарају истини, јер је факат, да је »Невен« задњих година свога живота од мјесечника постао тједником, од забавно-поучног листа политички лист, проширио је свој опсег, паче је доносио и илустрација, док је број претплатника и сурадника сваким даном растао тако, да је »Невен« у почетку мобилизације достигао највећу популарност. Али мобилизација је позвала на обрану домовине несамо уредника, него и све главне сураднике, па је поради тога морао бити »Невен« обустављен.

Писац нам предбацује, да нисмо остварили оно, за што смо се ми, наше старјешине, преко тридесет година | борили, а то је: хрватска школа. Истина је, али тому је узрок, што нам таку школу није влада никада одобрила а није наш немар, како криво каже г. Томанић.

Тврди писац, да је буњевачка »Пучка касина« затворена, што не стоји, јер не само да је отворена, него су и друге двије отворене, које су г. Томанићу — како изгледа — исто тако познате као и »П. к.«

Немам сада прилике, да се обраћам на потанкости, али морам још да примијетим, да смо по г. писцу истакнути програм већ много пута чули, а ми држимо, да су нам сви ти програми сувишни, јер би по нашем увјерењу куд и камо нужније било, да браћа Хрвати увјере маџарску владу, да смо ми Буњевци нашој домовини сасма одани и поуздани елеменат, те да израде код владе. да се с нама према томе и поступа.

Напокон морам да изрекнем своје чуђење, што се ми Хрвати сами себи у таквој црној слици приказујемо те бих држао згодним, да хрватски листови, ако се ради о Буњевцима, не примају информација од људи, који овдје тек на проласку бораве, него нека их траже од оних угледних хрватских мужева, који су имали с нама дубљих веза те имаду точне информације о нашем друштвеном и културном животу.

Бивши уредник »Невена«.

Види још[уреди]

Извор[уреди]

  • Бивши уредник »Невена«, Нека разјашњења, Хрватска њива, бр. 20, стр. 350