Магарац који промењује господаре

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Магарац који промењује господаре
Писац: Езоп, преводилац: Доситеј Обрадовић
Басну је написао Езоп а Доситеј ју је превео и написао наравоученије.


Магарац служаше уједног башчована, и видећи му се ту одвећ тешко, зажели променити госу. Ови га прода једном циглару, гди непрестано носећи земљу и цигле, и не имајући такове зелени као при дашчовану, јошт више о промени почне молити. Циглар га прода табагџији, при којему носећи коже на воду, дома и на вашар, рекне сам седи: „Сад сам дошао онде гди ми надлежи! Овај прави коже: он ће и моју скоро начинити”.

Наравоученије

Ко је принуђен служити, нека не мења често господаре; и ком је добро на једном месту, нека га добро чува. Ко нејма друге вредности него товар носити, њему је код башчована најбоље.

Извори[уреди]

  • Антологија српске књижевности [1]


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Езоп, умро -560, пре 2581 година.
Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Доситеј Обрадовић, умро 1811, пре 210 година.