Књажевска прокламација грађанству Ниша од 11. јануара 1878.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Грађани Нишки!

После петстолетног робовања и тешког страдања вашег под владом неправде и насиља, Ја долазим међу вас са храбром мојом војском, као ваш ослободилац и доносим вам знамења хришћанске просвете, слободу, правду и сигурност.

Грађани Нишки!

Ја с радошћу видим да је народ ових красних земаља, које су тако дуго биле силом отргнуте од своје мајке Србије, сачувао живу успомену о српском јединству, те с раширеним рукама дочекује моју војску, као жељну очекивану браћу и своје избавитеље. Победа коју је моја храбра војска одржала помоћу Божијом, није победа народа над народом, него победа реда над нередом, закона над безакоњем, правде над насиљем. Ја и мој поносити народ, уз победоносну војску Цара Ослободиоца кренусмо се с огњишта свога не да се коме светимо за нечувене и дуготрајне увреде, него да ослободимо правду која је цвилила у оковима насиља, да ослободимо грађане од разузданих зулумћара, домаћина од бескућника.

Грађани Нишки!

У данашњи дан после пет стотина година поносито се вије на бедемима славнога града Ниша српска застава. Нека је та застава за вас знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на Моју благонаклону заштиту. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповеди.

У исто време позивам вас, да будете послушни наредбама мојих власти, и да даље наставите послове свога редовног занимања.

У то име помогао нам Бог!

Извори[уреди]

  • Српске новине, бр. 5 од петка 6. јануара 1878, насловна страна.
  • Политика, бр. 7.077 од среде 11. јануара 1928, насловна страна.

Види још[уреди]


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Милан Обреновић IV, умро 1901, пре 122 године.