Књажевска наредба војсци поводом ослобођења Ниша од 11. јануара 1878.

Извор: Викизворник

ЈУНАЦИ!

После месец дана љуте и тешке борбе — борбе двоструке, против нашег крвног непријатеља и противу природних елемента, борбе, коју сте ви тако мушки, као прави синови јуначких предака издржали, могу већ да вас поздравим у граду у коме се родио први православни цар Константин, граду, који је наш цар Душан називао „Славни Нишким град“ и који је кључ Старе Србије.

Јунаци!

Хвала вам у име Србије, хвала вам у име народа српског! Ваше јунаштво не само да цени цео народ наш, него га признаје признаје и моћни Заштитник Србије, Цар Ослободилац Александар II, и ја сам срећан што вас данас могу наградити не само у моје име, но и у име Његовог Величанства Цара Александра, и то оним одличијама, која у дивној војци руској добијају само најхрабрији међу храбрима.

Уверен сам, да ћу вам из срца проговорити ако с вама заједно кликнем: Живео Цар Ослободитељ Александар, живео главни командант руске војске, Велики Књаз Никола, живела нам јуначка братска и савезничка војска руска! — Ура!

Извори[уреди]

  • Српске новине, бр. 5 од петка 6. јануара 1878, насловна страна.
  • Политика, бр. 7.077 од среде 11. јануара 1928, насловна страна.

Види још[уреди]


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Милан Обреновић IV, умро 1901, пре 123 године.