Конвенција о предаји Ниша (1878)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

КОНВЕНЦИЈА О ПРЕДАЈИ НИША


Између пуномоћника Његове Светлости Књаза Српског, Милана М. Обреновића IV., команданта Моравског корпуса, ђенерал-штабног пуковника, г. Лешјанина, с једне, и команданта града и вароши НИША, Халил-Паше и Рашид-Паше, с друге стране, закључена је ова конвенција о предаји града и вароши Ниша:


Члан 1.

Халил- и Рашид-Паша предају српском владару град и варош НИШ са свима топовима, муницијом, зградама и осталим разноврсним државним материјалом у онаквом стању, у каквом се затекао кад се овај уговор потпише.

Члан 2.

Сви војници имају положити оружје, но неће се сматрати као ратни заробљеници, него ће се спровести преко рејона који је војском српском заузет, и пустити у слободу.

Члан 3.

Ради мира и безбедности вароши, месни житељи, како Муслимани тако, и Хришћани положиће оружје, које ће им се, ако је њихова својина, доциније, кад се нормално стање у вароши поврати, вратити.

Члан 4.

Владалац српски ујемчава:

а) свакоме неповредивост имања, части и живота;

б) оним грађанима који би се хтели иселити, ово ће се дозволити, и олакшица за то учинити.

Као знак поштовања хрбарости војске, Његова Светлост Владалац Српски оставља официрима и другим лицима грађанског реда који у обично време оружје носе, њихово оружје, и ово им се неће одузимати.

Чим се ова конвенција потпише, одмах ће се приступити предаји, и то овако:

Прво ће се отоманска војска повући из свију утврђења са Горице и Виника, и ова ће места српска војска посести.
Затим ће отоманска војска батаљон по батаљон остављати оружје, и под командом својих официра постојити се на месту које се означи.
О подробнијим наређењима за извршење ове конвенције споразумеваће се нарочито на то одређени официри обеју страна.
Конвенција ова, која је по претходном међусобном споразумевању обеју страна начињена, има се потписати и њеном извршењу приступити најдаље до осванућа дана 28. децембра, 1877 год.
Свака од уговарајућих страна има по једну тачну копију овога уговора.

Извори[уреди]

  • Српске новине, бр. 284 од суботе 31. децембра 1878, насловна страна.
  • Политика, бр. 7.077 од среде 11. јануара 1928, насловна страна.

Види још[уреди]