Краљ Аридарма који је разумео животињски језик

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Краљ Аридарма који је разумео животињски језик
Писац: непознат
Народна прича забележена у XVII веку на Балију, по мотивима веома слична српској причи Немушти језик.


Краљ Аридарма који је разумео животињски језик

Био једном један краљ који се звао краљ Аридарма, који је отишао да лови у шуми, где је видео змајску принцезу, Нагини, како се пари са једном обичном змијом.

Онда је ударио Нагини, која се вратила кући плачући, и убио ову змију због њеног безобразлука. Потом, змајски краљ питао је своју ћерку зашто плаче, а она рече да је краљ Аридарма хтео да је силује. Змајски краљ се разгневио, желећи да га убије, а онда је отишао у дворац краља Аридарме. Тамо је променио облик, поставши мала змија, и крио се испод краљевог кревета где је слушао целу причу, тако да се испоставило да је његова ћерка у криву.

Онда је краљу Аридарми дата благодат могућности да разуме животињски језик под условом да не сме испричати то ником више.

После тога, краљ Аридарма је водио љубав са својом женом. А онда је пар гуштера изнад њега коментарисао о томе какав је краљ са својом женом. Онда се краљ грохотом насмејао. Краљица се наљутила јер је мислила да се смеје њој, онда јој је краљ Аридарма објаснио, али она још увек није хтела да разуме, тако да јој је боље да умре ако јој не објасни. Краљ Аридарма се сложио и чак желео да и сам умре, јер је волео своју жену.

На крају, погребна ломача је била припремљена и они су се заједно спремили да умру скоком у ватру. Изненада, појавио се пар коза из жбуња. Коза је била трудна и тражила да јарац узме лишће из погребне ломаче. Јарац није био вољан, а коза је желела да умре. Воља ти је, рече јарац, он није као краљ Аридарма који слуша речи своје жене. Краљ Аридарма се запањио па се онда није бацио у ватру. Потом, краљица и коза ускочише у ватру. Краљ Аридарма се вратио у свој дворац.

CC
BY SA
Овај рад је лиценциран под условима Кријејтив комонс Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Србија.
Укратко: можете слободно умножавати, дистрибуирати, јавно саопштавати и прерађивати дело, под условом да на одговарајући начин наведете аутора и да га дистрибуирате само под лиценцама које су компатибилне са овом.