Изјава пуковника Бранислава Пантића о Михаиловићевој одлуци да преговара с Немцима

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
УПОЗОРЕЊЕ!

За овај текст није наведен извор одакле је преузет. Уколико исти не наведете, за недељу дана текст ће бити обрисан.

Одлука је донета у Мишићевој кући у Струганику. У доношењу одлуке учествовали су: пуковници Драгољуб Михаиловић, Бранислав Пантић и Драгиша Васић (није био тада пуковник?); потпуковник Драгослав Павловић; мајор Александар Мишић и капетан Ненад Митровић ... О потреби преговора није било речи. Спорно је било: са киме треба разговарати, да ли са Немцима или са Недићем? После дуже дискусије већина се сложила да треба преговарати са Недићем. Овоме се одсудно успротивио Дража и мајор Мишић. Његов закључак по овом питању био је изражен речима:

'Кад је ситуација таква да морам да преговарам, онда ћу да преговарам са непријатељем. На то ме овлашћује и медународно ратно право. Уосталом, шта ми можемо да добијемо од Недића? Све што нама треба, оружје и муниција, Недић мора тражити од Немаца.

Јер овде нису у питању мале количине. Зашто ићи посредно, кад можемо непосредно?'

Његово одсудно држање, по овом питању, однело је превагу...

Исто тако било је спорно питање да ли да се о преговорима обавести Недић. После краће дискусије, а пошто сам ја изложио да капетан г. др Матл налази да Недића треба обавестити, донета је одлука да се тако и учини... После дуже дискусије сложили смо се да Немцима треба поставити ове захтеве:

1. — Моја акција има се посматрати искључиво као борба противу комунизма. А како је та борба у непосредном интересу и Немаца, потребно је да се мојим оружаним одредима остави слобода акције и да се они, свим средствима, помогну.

2. — Спремни смо да кооперишемо у свакој борби противу комунизма коју би изводиле немачке оружане снаге.

3. — Како су за борбу против комунизма потребна средства и то, да ми се из немачког ратног плена, за први моменат, стави на расположење:

— 20.000 пушака

— 200 митраљеза

— 2.000 пушкомитраљеза

— 100 лаких бацача

— 100.000 ручних бомби;

— муниција: 500 метака на пушку; 2.000 метака на митраљез и пушкониитраљез и по 100 бомби на сваки бацач.

Целокупно наоружање, по врстама, да буде истог модела и калибра.

— 20.000 југословенских војничких униформи.

— 20.000 пари војничких ципела.

4. — Да се немачки гарнизони повуку из свих насељених места у Србији остављајући само неопходно потребне снаге у Београду и Нишу.

5. — Стога да се укине конитрибуција и свака реквизиција. Преостале немачке снаге да се издржавају сопственим средствима.

6. — Целокупно обезбеђење свих комуникација и објеката поверити мојим одредима. Ја гарантујем њихову сигурност и безбедност.

7. — Да се обустави свако даље гоњење припадника 'ДМ'.

8. — Да се из затвора и концентрационих логора одмах пусте на слободу припадници 'ДМ', а ја се обавезујем, да ћу пустити на слободу све заробљене немачке војнике.

9. — Пројектованом састанку треба да присуствују: пуковници Драгољуб Михаиловић и Бранислав Пантић, мајор Александар Мишић и капетан Ненад Митровић...