Уредба о ограничењу школовања лица јеврејског порекла (1940)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


УРЕДБА О ОГРАНИЧЕЊУ ШКОЛОВАЊА ЛИЦА ЈЕВРЕЈСКОГ ПОРЕКЛА


Члан 1

На универзитетима, вишим, средњим, учитељским и другим стручним школама, може се уписати само одређен број ученика јеврејског порекла. Овај број одредиће се тако да према броју осталих ученика ових школа у оној сразмери у којој се налази држављана јеврејског порекла према броју осталих држављана.

Врховна школска власт, надлежна за сваку поједину врсту школа, одредиће према ставу 1 овог члана колико се ученика јеврејског порекла, почев од школске године 1940-41 може уписати у I годину, односно у I разред, на појединим факултетима и осталим школама. На ученике јеврејског порекла уписане у остале године, односно разреде, неће се примењивати став 1 овог члана.

Члан 2

Лица јеврејског порекла чији су родитељи заслужни за отаџбину могу се, по одобрењу надлежне врховне школске власти уписати за ученике универзитета и других школа наведених у чл. 1 став 1 ове Уредбе, без обзира на ограничење садржано у истом пропису.

Члан 3

Странци јеврејског порекла не могу се уписати за ученике универзитета ни осталих школа надених у чл. 1, став 1 ове Уредбе.

Члан 4

Овлашћују се надлежне врховне школске власти да издају упутства и објашњења потребна за примену члана 1, 2 и 3 ове Уредбе.

Члан 5

Ова Уредба ступа на снагу даном обнародовања у „Службеним новинама“.


М. с. бр. 1323
5 октобра 1940 године
Београд


Претседник Министарског савета и
заступник Министра унутрашњих послова,
Драгиша Ј. Цветковић с.р.

Потпретседник Министарског савета,
Др. Владко Мачек с.р.

(Следују потписи осталих министара)

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 11.618 од недеље 6. октобра 1940, страна 8.
  • Службене новине Краљевине Југославије, бр. од 5. октобра 1940.

Види још[уреди]