Споразум о ненападању (Немачка и СССР 1939)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

НЕМАЧКО-СОВЈЕТСКИ СПОРАЗУМ О НЕНЕПАДАЊУ


Влада немачког Рајха и влада Совјетског Савеза Социјалистичких Република, руковеђена жељом да се учврсти мир између Немачке и Совјетске Русије, а полазећи од основних одредаба уговора о неутралности, закљученог априла 1926 године између Немачке и Совјетске Русије, дошле су до следећег споразума:


Члан 1.

Обе уговорне стране обавезују се да се уздрже од сваког насилног акта, сваког агресивног поступка и сваког напада једне према другој и то било појединачно или заједно са другим силама.

Члан 2.

У случају да једна од уговорних страна буде предмет напада неке треће силе, онда друга уговарочка страна неће потпомагати ни у ком виду ову трећу силу.

Члан 3.

Владе обеју уговорних страна остаће убудуће стално међусобно у вези путем консултовања како би се узајамно информисале о питањима која додирује њихове заједничке интересе.

Члан 4.

Ниједна од обеју уговорних страна неће учествовати ни у каквој групацији сила која је, посредно или непосредно, уперена против друге уговорачке стране.

Члан 5.

У случају спора или сукоба између обеју уговорачких страна по питањима ма које врсте, обе ће стране решити спор или сукоб искључиво путем пријатељске измене гледишта, по потреби, путем једне арбитражне комисије.

Члан 6.

Овај уговор закључује се за време од десет година са напоменом да, уколико једна од уговорних страна не буде га отказала годину дана пре истека овог рока, трајање дејства овог уговора аутоматски се продужује за даљих пет година.

Члан 7.

Овај уговор треба да буде ратификован у што је могуће краћем року.

Уговор ступа на снагу чим се потпише.

Рађено у два оригинала на немачког и руском језику.


Москва, двадесет трећег августа хиљаду девет сто тридесет девете године.

За владу Немачког Рајха:
Рибентроп с. р.

За владу СССР:
Молотов с. р.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 11.218 од петка 25. августа 1939, страна 3.

Види још[уреди]

Википедија
Википедија
Википедија има чланак у вези са овим текстом: