Разговор:Моја отаџбина

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Шантићева песма "Моја отаџбина" написана је 1908, дакле, у години у којој је Аустроугарска извршила анексију Босне и Херцеговине. Честа употреба личне заменице ја (мене, мени)и присвојних заменица (моја, мој, моје, своје...) упућује на поистовећивање песника (лирског субјекта) са домовином. Он у исказивању свога родољубља испољава искреност и непосредност, трудећи се да му израз буде што једноставнији.

Шантићево схватање појма моја отаџбина може се сагледати на три нивоа - његова ужа домовина, завичај (Херцеговина, односно, Босна и Херцеговина), читав простор на којем живи српски народ ("И свуда гдје је српска душа која..."), свака земља у којој људи пате због ропства и социјалне неједнакости ("У мени цвиле душе милиона..."). Песма тако добија и социјално обележје и хуманистичко значење. —Претходни непотписани коментар оставио је корисник 77.46.225.161 (разговорприлози) 11:10, 14. септембар 2008.

Песму "Моја отаџбина" Алекса Шантић је испевао у форми сонета; стихови су једанаестерци. У катренима је употребљена обгрљена рима (аbba; cddc), а у (двема0 терцинама стихови се римују по шеми: eef; ggf. —Претходни непотписани коментар оставио је корисник 212.200.192.24 (разговорприлози) 22:25, 15. септембар 2008.

Покрени дискусију о Моја отаџбина

Започни разговор