Радиограмско наређење Д. Михаиловића свим командантима од 7.11.1943.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Архив Војноисторијског института (АВИИ), Четничка архива (ЧА), кутија (к) 278, регистарски број (рег.бр)18/1


РАСПИС СВИМ КОМАНДАНТИМА БРИГАДА И КОРПУСА!


Комунисти у своме махнитању селе се из једних покрајина у друге. У чисто српским покрајинама изазивају сукобе са окупаторима па после беже из тих покрајина остављајући народ на милост и немилост окупатора, који спаљује све одредом. Такав је случај са Црном Гором из које се повлаче, где су Немци попалили читаве крајеве и отели од комуниста 12.000 говеда и 30.000 оваца. Комунисти су сву стоку отели од народа, а Немци од њих. Зато је завладала глад. Народ нема од чега да живи. Исто тако комунисти су изазвали тешке репресалије у Срему, где је окупатор спалио сва српска села. Ни једно није остало, а комунисти су се разбежали са ове просторије. Сличан је случај у Далмацији и Босни и Херцеговини. Сада комунисти предузимају сличне покрете из Санџака ка Србији са тежњом да и ову и покрајину упропасте на исти ничин, да изазову тешке репресалијс над народом и да га изложе пустоши и смрти на све стране. После тога они ће побећи а окупатор све попалити и однети. У комунистичким редовима налазе се Павелићеве усташе, муслимани и муслиманке. Цео онај олош који мрзи Србе и који жели да сада нестане српства са земље. Због тога комунисти, које води један обијач Јосип Броз Тито и предузима сва ова лутања да би дао повод окупатору да уништава српски народ. Да би се овом злу једном стало на пут, наређујем.

Прво, да се у целој земљи у свим нашим покрајинама прогласи: сви Срби на окуп у заједничку борбу против најопаснијег нашег непријатеља комуниста, у чијим се редовима налазе усшаше и цео остали олош ове земље.

Друго: проглашавам мобилизацију свих расположивих наоружаних снага у свим покрајинама наше земље и то одмах без чекања и одуговлачења.

Треће: у свим покрајинама предузети најенергичније ударе на комунисте где се год затекну јер то је највеће зло у нашој средини. Ударе вршити изненада са прикупљеним снагама. Развијте што јачу четничку акцију. Нападати их по тројкама на путевима и свуда где може у леђа, исто онако као што су они нас нападали у леђа док смо нападали усшаше и Немце. Нападајте и ви њих док се боре са окупатором јер је њихова борба лажна.

Четврто. Путем прогласа обратите се сви народу и изложите му сву опасност коју му комунисти наносе. Позовите у наше редове и све исправне муслимане и све исправне Хрвате. Сузбијајте комунистичке лажи о њиховом броју и њиховој снази. Исто тако сузбијајте њихову лаж да је њихово питање решено ни конференцији у Москви. Баш обратно, на конференцији у Москви речено је да се обнови Југославија, али систем демократски. Тај је у наш корист и против комуниста. Енглеска не сме никад препустити Балкан руском утицају јер онда губи Средоземно море, што је свима јасно. Америка нам се до сада показала као највећи пријатељ и она је за демократско уређење целог света. Сад и Стаљин говори да се Краљевина Југославија обнови у демократском духу.

Закључак: по мом наређењу предузмите одмах и о сваком предузећу извештавајте ме хитно као и о резултату који постижете. Нико не сме изостати од овога ради јер ако се сви дигнемо комуниста ће нестати. Према свим командантима који не буду извршили ово наређење предузеће се мере као према издајницима. Корпуси и моји делегати предузеће најоштрије мере према оним старешинама које ово наређење не изврше. За свако неизвршење наређења кажњавати најсшрожије. Акција против комуниста почиње одмах по пријему овог наређења. Запамтите, ми се налазимо у ставу нужне одбране и савезници нам овај став одобравају. Доставите суседима. Издајше летке са потребном садржином да се народу укаже сва опасност од комуниста, потреба борбе за њихово уништење.