Писмо мајора Ђурића комесару Ратку Митровићу од 6. новембра 1941.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Ратку Митровићу. — У току 3. ов. мес. а под утиском сукоба и успеха партизана око Пожеге, команда партизана у Чачку издала је летак у коме је пуковника Дражу Михаиловића назвала немачким плаћеником; ово једино зато да би вероватно још лакше, користећи поверење војних четника, партизани зграбили власт потпуно у своје руке.

Штаб партизана је ово припремао још 10. дана раније, извлачећи своје јединице потајно са фронта — Краљево. (Капетан погинуо у Пожези).

На дан 4. ов.м. злоупотребивши поверење Четника, партизани у Чачку су разоружали одред од 100 људи (четника), којом приликом је погинуло више наших људи и том приликом заузели Чачак. Истога дана јединице партизана отвориле су ватру из митраљеза на одред четника који је требао да уђе у Чачак, којом је приликом тешко рањен 1 официр и више војника. Истога дана партизани су похапсили све породице четника у Чачку и 7 официра који су заостали у граду.

Од стране команданта четничких одреда наређено је извршење репресалија у колико их партизани изазивају. Тако је 4. ов.м. предузето разоружавање партизана да се достигне цифра 100 људи; такође су предузете војничке мере да се поврате градови Узице, Пожега и Чачак. За нешто више од 24 х резултати репресалија донели су невероватне резултате, и опште народно одобравање тако:

— - заузети су Узице и Пожега; — — - опкољен Чачак; — — - разоружано и заплењено 1 тенк, 1 батерија и око 500 људи око Чачка (многе су се јединице саме предале); — — - заробљен је командант Момчило Радосављевић, који се држао као таоц за похапшене официре. — Команда југословенских четника, изјављује да не жели уопште сукоб са партизанима у колико се њихов рад своди само на борбу против окупатора.

Водећи партизански кругови, нарочито они око Краљева могли су се у току 30 дана потпуно уверити у искреност и борбу четника против окупатора. Међутим у циљу искључивања војних четника из борбе, баш те водеће личности партизана назвале су српске официре петоколонашима, ма да су лично гледале како се српски официри истичу у борби испред својих јединица и гину за слободу. Ова неразумна пропаганда код својих људи не води узајамном поверењу и лојалности.

Достављајући горње изјављује се да војно четништво не жели борбу са партизанима, али ће се у будуће на сваку нелојалност одговарати десетоструко.

Ратко Митровић, може да дође на преговоре у Заблаће; живот ће му бити апсолутно загарантован.

Ађутант Командант,

поручник, Драг. М. Топаловић мајор, Рад. Ђ. Ђурић