Писмо генерала Армстронга Михаиловићу од 17.12.1943.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Архив Војноисторијског института, архивски фонд Д. М., ВК—Y—785. Генерал Армстронг био је шеф савезничке војне мисије при штабу Драгољуба Михаиловића. Након захлађења међусобних односа, Армстронг и Михаиловић комуницирали су писмено или путем формалних конференција. Следеће писмо носи датум 19.12.1943.


Кад бих рекао да ми је било јако мило када је мени припала част да будем изабран да преузмем команду над савезничком мисијом при Вашем штабу, омаловажавао бих своја права осећања. Стигао сам пун наде и предвиђао сам доба срећне сарадње, и по добрим и по злим приликама, као и много корисних операција против мрског окупатора.

За време првих недеља мога боравка имао сам част да са Вама често конферишем.

На тим конференцијама договорили смо се да наредите много напада на непријатеља, нарочито против виталних железничких пруга Врање — Скопље, Ниш — Софија, у долини Ибра, у Качаничком теснацу, и од Скопља до грчке границе. Такође смо се договорили да се врше напади у хомољском крају и против саобраћаја на Дунаву.

У претходних шест месеци достављено је најмање двадесет транспорта потпуковнику Кесеровићу, 27 транспорта Вашим командантима у Хомољу и, као што знате, знатно више од 40 транспорта потпуковнику Ђурићу. Наравно, и поред горе наведених, достављен је известан број транспорта Главном штабу и разним другим командантима... Година се брзо примиче своме крају. Гледам око себе да направим преглед онуга што је постигнуто против окупатора, непријатеља, и питам се да ли смо дошли до циља — задатка који смо сами себи поставили.

Да говорим без околишања, дубоко сам разочаран. Ви сте ми сами рекли да сте телеграфским путем обавестили команданте у хомољском крају да једном учине крај конференцијама и да приступају акцији и да сте наредили потпуковнику Ђурићу да Вам одмах јави разлог зашто не може да изврши операције које смо већ одавно пројектовали.

Ја бих Вас озбиљно молио, господине Михаиловићу, да наредите да се дотичне операције одмах изврше. Уверавам Вас да желим да Вам помогнем, али с обзиром на Ваше стално одбијање да ме примите, осећам се немоћним да то учиним.