Одбрамбена конвенција (СХС и Румунија 1921)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

ЈУГОСЛОВЕНСКО-РУМУНСКА ОДБРАМБЕНА КОНВЕНЦИЈА


Чврсто решени да одрже мир постигнут по цени толиких жртава као и стање створено уговором закљученим у Тријанону 4. јуна 1920. године, између савезних и удружених сила с једне и Угарске с друге и уговором закљученим 27. новембра 1919. године у Неји-у на Сени између савезних и удружених сила с једне и Бугарске с друге стране. Његово Величанство Краљ Срба, Хрвата и Словенаца и Његово Величанство Краљ Румуније, сложили су се да закључе одбранбену конвенцију:

У томе циљу наименовали су за своје помоћне делегате: Његово Величанство Краљ Срба, Хрвата и Словенаца господина Николу Пашића, Председника Његовог Његовог Министарског Савета, Његовог Министра Иностраних Дела; Његово Величанство Краљ Румуније господина Таке Јонеска, Његовог Министра Иностраних Дела, који су, пошто су узајамно испитали своја пуномоћија и нашлих их исправним, закључили следеће чланове:


Члан I.

У случају неизазваног напада Угарске, или Бугарске или ових двеју сила против једне од високо уговарајућих страна, а у циљу да сруше стање створено Трилијанским Уговором о Миру или Нејским Уговором, друга страна обавезује се да учествује у одбрани нападнуте стране на начин одређен аранжманом како је предвиђено у чл. 2 ове конвенције.

Члан II.

Стручне надлежне власти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Румуније утврдиће споразумно у једној војној конвенцији, која се има закључити у најкраћем року, потребне одредбе за извршење ове конвенције.

Члан III.

Ни једна од високих уговарајућих страна неће моћи закључити савез са једном трећом силом без претходног мишљења друге.

Члан IV.

У сврху да би здружиле своје мирољубиве напоре обе Владе обавезују се да се споразумевају у питањима спољне политике која се тичу њихових односа са Угарском и Бугарском.

Члан V.

Ова конвенција вредеће две године од дана измене ратификација. Кад овај рок истекне свака уговарајућа страна имаће право да ову конвенцију откаже. Она ће ипак остати у снази још шест месеци после дана отказа.

Члан VI.

Ова конвенција биће саопштена Друштву Народа (Пакт Друштва Народа).

Члан VI.

Ова конценција биће ратификована и ратификације измењане чим буде могуће. На основу овог одређени пуномоћници су је потписали и ставили своје печате.

Написано у Београду у два примерка 7. јуна, 1921. год.

Таке Јонеско с. р.
М. П.

Никола Пашић с. р.
М. П.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 4.751 од недеље 17. јула 1921, насловна страна.

Види још[уреди]