Одбрамбена конвенција (СХС и Румунија 1923)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Напомена из извора:
Дана 7. јула 1923. године конвенција о савезу између Краљевине СХС и Румуније обнављена је на три године која је била закључена 7. јуна 1921. године. Протокол о обнављању конвенције потписао је са југословенске стране г. Чолакантић, југословенски опуномећени посланик у Букурешту, а са румунске стране г. Дука, министар иностраних дела.

ЈУГОСЛОВЕНСКО-РУМУНСКА ОДБРАМБЕНА КОНВЕНЦИЈА


Чврсто решени да одрже мир постигнут по цени толиких жртава као и стање створено уговором закљученим у Тријанону 4. јуна 1920. године између савезних и удружених сила с једне и Угарске с друге и уговором закљученим 27. новембра 1919. године у Неју на Сени између савезних и удружених сила с једне и Бугарске с друге стране. Његово Величанство Краљ Срба, Хрвата и Словенаца и Његово Величанство Краљ Румуније, сложили су се да закључе одбранбену конвенцију.


Члан 1.

У случају неизазваног напада Угарске или Бугарске или ових двеју сила против једне од високо уговарајућих страна а у циљу да сруше стање створено Трилијанским Уговором о Миру или Нејским Уговором, друга страна обавезује се да учествује у одбрани нападнуте стране на начин одређен аранжманом како је предвиђено у члану 2 ове конвенције.

Члан 2.

Стручне надлежне власти Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Румуније утврдиће споразумно у једној војној конвенцији, која се има закључити у најкраћем року, одредбе за извршење ове конвенције.

Члан 3.

Ни једна од високих уговарајућих страна неће моћи закључити савез са једном трећом силом без претходног мишљења друге.

Члан 4.

У сврху да би здружиле своје мирољубиве напоре обе Владе обавезују се да се споразумевају у питањима спољне политике која се тичу њихових односа са Угарском и Бугарском.

Први уговор о савезу потписали су г. Ник. II. Пашић и Таке Јонеску.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 5.461 од понедељка 9. јула 1921, насловна страна.

Види још[уреди]