Наредба о оснивању Прве пролетерске бригаде

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Н А Р Е Д Б А

Централни комитет Комунистичке партије Југославије у споразуму са Врховним штабом народно-ослободилачких партизанских одреда Југославије решио је да се формира Прва Пролетерска народно-ослободилачка ударна бригада у борби за ослобођење народа Југославије од окупатора и свих народних издајица.

У састав прве Пролетерске народно-ослободилачке ударне бригаде за сада улазе следеће партизанске јединице:

1/ Први и други црногорски партизански батаљон, у чијем саставу се налазе следеће партизанске јединице: Прва и друга Цетињска чета и Комска чета (1. батаљон), прва Пиперска чета, Друга кучка чета и Трећа бјелопавлићка чета.

2/ Крагујевачки батаљон у саставу три чете.

3/ Краљевачки батаљон у саставу четири чете.

4/ Шумадијски батаљон од две чете у чији састав улази и Друга ужичка чета.

Ова бригада нови назив Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада. Формирање ове бригаде мора бити завршено до 22. децембра 1941. године. Команду над бригадом има привремено Врховни штаб народноослободилачких партизанских одреда Југославије.

За политичког комесара Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде именован је друг Фића.

Правила за ову бригаду израдиће се до 28. децембра 1941. године и наређује се командантима и командирима ове бригаде да се борци темељито упознају са војничким правилима ове бригаде.

Бригада добија заставу. Застава је црвена и на средини поља налази се петокрака звезда са српом и чекићем, а на рубу краја копља извезени су иницијали бригаде.

21.12.1941. године

Централни комитет

Комунистичке партије Југославије

Врховни штаб

Народноослободилачких

партизанских одреда

Југославије

ТИТО