Извештај команданта 1. брдске дивизије од 14.5.1943.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Дивизијско командно место, 16. В 1943. 06,00 часова

Т е л е г р а м

КОМАНДАНТУ НЕМАЧКИХ ТРУПА У ХРВАТСКОЈ, БРОД.

О догађајима 14.В, дивизија извештава укратко. Појединости су већ 14.В телефоном јављене Операт. одељењу команданта немачких трупа у Хрватској. По пријему корпусне заппвести да одмах отпочне покрет и да се изда дивизијска заповест 14. В у 04,00 часа упућен је италијански официр за везу при дивизији у Беране, команди италијанске дивизије "Венеција", са задатком да издејствује и договори садејство Италијана при затварању долине Лима.

Рано ујутро, командант дивизије одвезао се лично у Беране, да би тамо ступио у везу са италијанским командантом дивизије, и саветовао се у појединостима о извршењу отпочете операције. Око 11,00 часова стигао је тамо из Подгорице италијански командант корпуса, екселенција Ронкаља. Саветовање се, после кратког разматрања тактичког ангажовања, свело углавном на хапшење односно пуштање на слободу четника. Италијански командант корпуса захтевао је ултимативно и у нарочито оштрој форми пуштање на слободу Ђуришића и обустављање акције противу четника. Пошто је командант дивизије одбио тај захтев, поднет у разним облицима, италијански командант корпуса прекинуо је нагло преговоре. У току преговора усудио се, ништа мање, да запрети да ће силом оружја спровести свој захтев.

Италијани се позивају на следећу заповест своје претпостављене команде:

1) Писмо италијанског гувернера у Црној Гори:

"По налогу гувернера Црне Горе, молим да се у моје име поздрави 1. немачка брдска дивизија, али молим да се дода, да је то подручје под мојом управом и да због тога сваку акцију војно-политичког карактера морам претходно одобрити ја или Ваша екселенција, те Вас опуномоћујем да сами решавате у хитним случајевима."

2) Италијанска врховна команда предложила је немачкој Врховној команди следеће:

"Једна акција немачких трупа да се изведе у заједници са нашим јединицама против партизана. Једна акција против националиста, који су могуће присталице Драже Михаиловића, не може се посматрати другачије но као задатак једног каснијег тренутка и мора бити у сваком случају договорена између гувернера Црне Горе и немачког генерала Лера. У случају да немачке команде сматрају за потребно да се против националиста одмах наступи, морају за ово претходно добити одобрење од гувернера Црне Горе."

При дивизијском командном месту у Андријевици, догађаји су се одигравали овако: одмах по привођењу Ђуришића, италијански командант места појавио се код начелника 1а дивизије, и затражио изручење Ђуришића. Он има стриктно наређење да Ђуришића по сваку цену добије у своје руке. Место је у то време било од Италијана са свих страна запречено и опкољено. Изручење је било одбијено са позивом на јасно наређење претпостављене команде. Ситуација у Андријевици личила је ванредном стању које су објавили Италијани.

Дивизија је у датом времену обавестила одговарајуће италијанске команде о отпочињању акције и заповестима које су издане вишим командама. Тешкоће су настале због тога, што више италијанске командне инстанце — штабови — вероватно нису оријентисане у потребној мери и обиму.

Дивизија извештава да ће при евакуацији заробљених четника, нарочито Ђуришића, у позадини вероватно поново доћи до отпора Италијана, и моли за одговарајућа упутства. Засада Ђуришића чува једна цела чета.

Начин преговора и поступак према мени од стране његове екселенције генерала Ронкаље, био је недостојан за једног немачког генерала. Ја сам то примио у интересу ствари, да би се избегле озбиљне неприлике. Ипак, молим, да се дипломатским путем уложи жалба против тога.

Писмена наређења следе.

екс. Лугер

пот. фон Штетнер бр. 612/43. пов.