Ердутски споразум

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ердутски споразум  (1995) 


ЕРДУТСКИ СПОРАЗУМ

ОСНОВНИ СПОРАЗУМ О ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНЕ СЛАВОНИЈЕ, БАРАЊЕ И ЗАПАДНОГ СРЕМА

Стране се слажу о следећем:

 1. Установиће се прелазни период од дванаест месеци, који може бити продужен на још један период истог трајања, по захтеву једне од страна.
 2. Од Савета безбедности УН тражи се да се оснује Прелазна управа, која ће управљати овим подручјем у прелазном периоду а у интересу свих лица које живе на том подручју или се на њега враћају.
 3. Од Савета безбедности УН се тражи да се донесе одлука о слању међународних снага које ће у прелазном периоду одржавати мир и безбедност на Подручју и на друге начине помагати у спровођењу овог Споразума. Подручје ће бити демилитаризовано у складу са роковима и процедурама које међународне снаге буду утврдиле. Ова демилитаризација се мора довршити најкасније 30 дана по размештању међународних снага, а обухвата све војне снаге, наоружање и полицију, осим међународних снага и полиције која ће деловати под надзором или уз приставак Прелазне управе.
 4. Прелазна управа ће омогућити могућност повратка избеглица и расељених лица њиховим домовима. Сва лица која су напустила Подручје иои су дошла на Подручје са ранијим местом сталног боравка у Хрватској уживаће иста права као и сви остали становници Подручја. Прелазна управа ће таколђе без одлагања предузети неопходне кораке за поновно успостављање нормалног функционисања свих јавних служби у Подручју.
 5. Прелазна управа помагаће у оснивању и обуци привремених полицијских снага у циљу изграђивања професионализма међу припадницима полиције као и поверења међу свим етничким заједницама.
 6. На Подручју ће се поставити највиши ниво међународно признатих људских и основних права.
 7. Сва лица имају право да се слободно врате у своје место боравка на Подручју и да тамо живе у пуној безбедности. Сва лица која су напустила Подручје или која долазе на Подручје са ранијим сталним местом боравка у Хрватској имају право да живе на Подручју.
 8. Сва лица имају правона повраћај имовине која им је одузета незаконитим поступцима или коју су били присиљени да напусте, као и на праведну одштету за имовину која им се не може повратити.
 9. Сва лица без обзира на националност припадност имају право на повраћај имовине, на одштету за имовину која им се не може повратити, као и на помоћ за обнову оштећене имовине.
 10. Све заинтересоване земље и организације позивају се да подузму одговарајуће кораке како би потпомогле остварење обавеза из овог Споразума. По истеку прелазног периода и у складу са утврђеном праксом, међународна заједница ће дугорочно пратити и извештавати о поштовању људских права на Подручју.
 11. Уз то се све заинтересоване земље и организације позивају да оснују комисију која ће бити овлаштена да прати спровођење овог Споразума, нарочито оних одредби које се односе на људска и грађанска права, да врши истрагу о свим пријавама о кршењу овог Споразума и да доноси одговарајуће препоруке.
 12. Најкасније 30 дана пре истека прелазног периода, Прелазна управа ће орагнизовати изборе за све органе локалних власти, укључујући општине, области и регионе, и обезбедиће право српској заједници да именује заједничко Веће општина. Од међународних организација и институција (нпр. Организација за безбедност и сарадњу у Европи, Уједињене нације) као и заинтересованих држава тражи се да надгледају спровођење избора.
 13. Влада Републике хрватске ће у потпуности сарађивати са Прелазном управом и међународним снагама. Током прелазног периода Хрватска Влада даје овлаштења за присуство међународних посматрача на међународним границама Подручја као бе се омогућило слободно кретање људи преко постојећих граничних прелаза.
 14. Овај Споразум ступа на снагу пошто савет безбедности УН донесе резолуцију којом се потврђују захтеви постављени у овом Споразуму.

Дана 12. новембра 1995. године.

ПОТПИСНИЦИ
Хрвоје Шаринић
Вођа делегације хрватске Владе
Милан Милановић
Вођа српске преговарачке делагације
СВЕДОЦИ:
Питер В. Галбрајт
Амбасадор САД
Торвалд Столтенберг
Посредник Уједињених нација

Извор[уреди]