Антикоминтернски споразум (1936)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Напомена из извора: Уговор је потписан 25. новембра 1936. године у Берлину. Са јапанске стране потписао је јапански амбасадор у Берлину виконт Мушакоји, по налогу јапанског цара Хирохита, а са немачке амбасадор г. фон Рибентроп, по налогу канцелара Рајха Адолфа Хитлера.

НЕМАЧКО-ЈАПАНСКИ ПАКТ

против

комунистичке Интернационале


Влада Немачког Рајха и Јапанска царска влада у сазнању да је циљ комунистичке Интернационале, зване „Комитерна“, разарање и насиље у постојећим државама са свима сретствима која јој стоје на расположење, у убеђењу да толерисање мешања комунистичке Интернационале у унутрашње прилике народа не само шкоди унутрашњем миру и социјалном благостању, већ да угрожава и светски мир уопште, сагласиле су се, у жељи за заједничком одбраном од комунистиког разорног рада, да сарађују по следећем споразуму:

Оригинални документ споразума

Члан 1.

Обе уговорне државе сагласиле су се да се узајамно обавештавају о раду комунистичке Интернационале, да се посаветују о потреби одбранбених мера и да у уској сарадњи те мере спроводе.

Члан 2.

Обе државе ће друге државе, чији је унутарњи мир угрожен разорним радом комунистичке Интернационале, узајамно позвати да учествују у мерама у одбрани од разорног рада комунистичке Интернационале а у духу овг споразума, или да учествују у овом споразуму.

Члан 3.

За овај споразум важе како немачки тако и јапански текст као оригинал. Споразум ступа на снагу на дан потписивања и важи за рок од 5 година. Обе уговорне стране ће се благовремено пре истека рока договорити о даљој сарадњи.

Допунски протокол[уреди]

ДОПУНСКИ ПРОТОКОЛ


Поводом данашњег потписивања споразума против комунистичке Интернационале пуномоћници обеју земаља сагласили су се још о следећем допунском протоколу:


а) Меродавне власти обеју држава најтешње ће сарађивати у погледу међусобног обавештења, а с обзиром на делатност комунистичке Интернационале као и у погледу мера за одбрану од комустичке опасности;

б) меродавне власти обе уговорне државе предузеће у оквиру постојећих закона строге мере против оних који се у земљи или у иностранству, директно или индиректно учествују у раду комунистичке Интернационале, или помажу њен рад;

в) да би се олакшала сарадња меродавних власти у погледу првих двеју тачака овог допунског протокола, образоваће се стална комисија. Та комисија расправљаће и одлучивати о мерама за даље побијање разорног рада комунистичке Интернационале.


Напомена из извора: Потписивању овога уговора са немачке стране присуствовали су посланик г. фон Ердмансдорф и г. др. фон Раумер, а са јапанске стране саветник амбасаде г. Иноус и генерал г. Осхима.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 10.242 од четвртка 26. новембра 1936, страна 2

Види још[уреди]

Википедија
Википедија
Википедија има чланак у вези са овим текстом: