Uputstvo o Ratnom priznanju značka „Zlatni ljiljan“

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

UPUTSTVO O RATNOM PRIZNANJU ZNAČKA „ZLATNI LJILJAN“[1]

 1. Ovim Uputstvom utvrđuje se izgled, upotreba, način nošenja i čuvanja Ratnog priznanja, značka “Zlatni ljiljan”, dodjeljenog u skladu sa Pravilnikom o priznanjima i stimulativnim mjerama u oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine.
 2. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, je lično priznanje, koje se dodjeljuje pojedincima.
  Jedinice kojima je ovo priznanje dodijeljeno prije donošenja ovog Uputstva, zadržavaju to priznanje kao kolektivno.
 3. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, sastoji se od značke i povelje, koju potpisuje Komandant Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Generalštab Armije ).
 4. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, sastoji se od štita sa ljiljanom, pločice i ukrasne vrpce.
  Ljiljan je urađen od 18-karatnog zlata ( Au 750/1000 ), ukrašen sa pet poludragih kamenova različite veličine (bijeli cirkoni, 1 (jedan) kamen veličine 1,5 mm, 3 (tri) kamena veličine 2 mm, 1 (jedan) kamen veličine 2,5 mm). Ljiljan je veličine 20 x 15 mm, težine 2 grama.
  Štit na kome se nalazi naprijed opisani ljiljan urađen je od srebra (Ag 990/1000), sa pozlaćenim rubom od 24-karatnog zlata, veličine 26 x 21 mm, težine 8,4 grama. Oblik štita je istovjetan obliku državnog grba sa rubom pozlaćenim od 24-karatnog zlata. Na poleđini štita nalazi se držač ukrasne vrpce.
  Gornji dio značke je pločica od srebra ( Ag 990/1000 ), polukružnog oblika dimenzije 22 x 7 mm, težine 1,6 grama. U pločici se nalaze 4 (četiri) poludraga kamena, zelene boje, suarogrin, veličine 1,5 mm. Na poleđini pločice nalazi se držač za ukrasnu vrpcu i srebrena igla za kopčanje. Štit i pločica su povezani sa svilenom vrpcom širine 15 mm.
 5. Povelja uz Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, koja se dodjeljuje pripadnicima oružanih snaga, sastoji se od:
  - likovnog prikaza kamene podloge;
  - vertikalno rastavljene pletenice sa upletenim cvjetom ljiljana u njoj, sa desne strane priznanja.
  Povelja je urađena OFFSET štampom u zelenim tonovima koji dominiraju.
  Format povelje je 35 x 25 cm.
  Povelja uz Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, koji se dodjeljuje posmrtno, sastoji se od:
  - od likovnog prikaza kamene podloge;
  - od dvije vertikalno postavljene pletenice, koje oivičavaju kamenu podlogu sa lijeve i desne strane.
  Povelja je urađena OFFSET štampom u zelenim tonovima koji dominiraju.
  Format povelje je 35 x 25 cm.
 6. Dobitniku Ratnog priznanja, značka “Zlatni ljiljan”, odnosno članovima porodice poginulog pripadnika oružanih snaga, kome se posmrtno dodjeljuje priznanje, ovlašteni starješina Generalštaba Armije izdaje uvjerenje o dodijeljenom priznanju, kojim se potvrđuje da je imenovani nosilac Ratnog priznanja, značka “Zlatni ljiljan”.
 7. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, može nositi samo pripadnik oružanih snaga kome je ona dodijeljena. Čast je i moralna obaveza dobitika Ratnog priznanja, značka “Zlatni ljiljan”, da ovo priznanje nosi u vrijeme obilježavanja jubileja u oružanim snagama (obilježavanje godišnjice formiranja Armije, komandi, jedinica i slično) i u drugim svečanim prilikama.
  Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, nosi se na lijevoj strani grudi, a povelja se izlaže na prigodnom mjestu u zatvorenom prostoru i na način dostojan zasluga za koje je priznanje dobijeno.
 8. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, dodijeljeno pripadniku oružanih snaga posthumno, kao i akte o priznanju, preuzimaju i čuvaju članovi porodice.
  Uz pristanak članova porodice, ili u slučaju da istima nije moguće ovo priznanje uručiti, Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, može se predati matičnoj jedinici u kojoj je poginuli posljednji put bio na službi, koja će priznanje čuvati u spomen sobi ili vratiti Generalštabu Armije.
 9. Na zahtjev pripadnika oružanih snaga ili lica koje je preuzelo posmrtno dodijeljeno priznanje, koje je priznanje izgubilo, nedležna služba Generalštaba Armije izdat će, na osnovu raspoloživih službenih podataka, novo priznanje, uz odgovarajuću naknadu.
  Iznos naknade za duplikat priznanja određuje ovlašćeni starješina Generalštaba Armije. Umjesto izgubljene povelje ili uvjerenja, uz predočenje dokaza da je izgubljeni dokument proglašen nevažećim, izdaje se njegov duplikat.
 10. Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, proizvodi se isključivo kod ovlaštenog proizvođača. Proizvođača određuje Komandant Generalštaba Armije.
 11. Štampanje povelja uz Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, vrši se u ovlaštenoj štampariji, po odobrenju Komandanta Generalštaba Armije.
 12. Promet Ratnim priznanjem, značka “Zlatni ljiljan”, nije dozvoljen, kao ni izrada minijatura i kopija značke.
 13. Izrada kopija i doštampavanje povelja uz Ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”, bez prethodnog odobrenja Komandanta Generalštaba Armije, nije dozvoljeno.
 14. Sastavni dio ovog Uputstva su originali izvedbenih rješenja ovog priznanja.
 15. Nadzor nad sprovođenjem ovog Uputstva vrši Generalštab Armije.
 16. Ovo Uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom listu Armije R BiH”.


Komandant
armijski general
Rasim Delić, s.r.

Broj 8/2-1341-1
15. aprila 1995. godine
Sarajevo

Reference[уреди]

 1. Mušinbegović et al. (2000), str. 28—29

Literatura[уреди]