Page:Vodj kroz Smederevo.djvu/18

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана


лима, а 1937 године подигнута је и Сименс-Мартинова пећ за топљење челика и ваљаоница полуфабриката за израду лима. Исто тако је са Безименим дурштвом бакарних рудника у Мајданпеку подигнута на самом руднику у Мајданпеку висока пећ за топљење сировог гвожђа помоћу дрвеног угља добивеног из мајданпечке шумске домене. Управна друштвена централа налази се у Београду. Акционарски капитал износи 45 милиона динара, годишња производња око 70 милиона динара, годишњи капацитет 85 до 100 милиона динара. Има око 1.100 радника. Фабрика је у своме процвату и она ће се и даље развијати.


„Економ"

Фабрика пољопривредних машина и ливница гвожђа и темпера „Економ”, основана је 1928 године. Сопственик фабрике је г. Фрања Зајиц. Уложени капитал је 8,000.000 динара. Фабрика има око десет чиновника и 250 радника. Данашњи капацитет је око 100 вагона израђевина годишње, али се овај капацитет из године у годину стално повећава. Има велику ливницу за обичан и темпер лив, као и механичку радионицу за обраду метала и дрвета. Израђује готово све врсте пољопривредних машина: плугове, сејалице, копачице, косачице, круњаче, машине за прераду грожђа итд. Израђује и многе друге артикле од обичног и машинског лива за кућне потребе и целе инсталације. Има и своје инсталације за добивање темпер лива, те снабдева државне железнице многим потребама од истог. Израђевинама од темпер лива снабдева и неколико других фабрика. Циљ је фабрици да се у будућности оспособи за производњу свих продуката, који спадају у општу машинску и моторну индустрију.


Фабрика тканина

Подунавска окружна задруга отвара фабрику американа и другог платна у просторијама некадашње трикотаже. Фабрика ће у најскоријем времену почети рад.

16