Page:Vodj kroz Smederevo.djvu/15

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана


храм зидан 1012 године. Али по свему изгледа да је овај запис из доцнијег доба и да је година погрешно забележена, ако та година не означује годину постанка старијег храма на истоме месту. Археолози доказују да је по своме облику и начину зидања свакојако из XV века. Вероватно је да је раније ова црква била манастир, који се помиње и у записима из XVIII века. На зиду има интересантан запис из 1703 године: „Понови се манастир Смедерево во љето 1703. Стефан ковач са ктиторима, сиромаси, а не богати даше”. Године

Смедеревска саборна црква

1680 посетио је цркву пећки патријарх Арсеније III, 1745 патријарх Јоаникије, а 1791 године епископ вршачки Јосиф Шакабент. Разни натписи и урези у овој цркви изнели би читаву једну књигу. Један баварски краљ је уписао у једну фреску своје име овако: Ego sum Stephanus Bavariae Rex. Прича се да је ова стара црква била некад затрпана земљом, па ју је неки чобанин случајно пронашао, тако што му се коза рогом закачила за неки крст у земљи.

Нова градска црква св. Ђорђа, лепа и велика, сазидана је на месту где су се некада налазиле турске касапнице. Освећена је на дан светог Андрије Првозваног 1854 године.

13