Odluka o uvođenju vanrednog stanja 2003.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Ovo je Odluka vršiteljke dužnosti predsednika Srbije o uvođenju vanrednog stanja, nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine.


Beograd, 12. mart 2003.

Polazeći od toga da su ubistvom predsednika Vlade Zorana Đinđića, na teritoriji Republike Srbije, ugroženi bezbednost Republike Srbije i prava čoveka i građanina i rad državnih organa, u cilju otkrivanja i hvatanja izvršilaca atentata na osnovu člana 83. tačka 8. Ustava Republike Srbije na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije donosim odluku o proglašenju vanrednog stanja. Proglašava se vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Ubistvo predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića predstavlja napad na ustavni poredak zemlje i najteži zločin protiv bezbednosti i stabilnosti naše države. Ovaj kriminalni čin je pokušaj da se zaustavi započeta borba protiv organizovanog kriminala, demokratske reforme u zemlji, naš povratak u međunarodnu zajednicu i ugrozi stabilnost, kako naše države tako i regiona.

Donela sam odluku da prihvatim predlog Vlade Republike Srbije za proglašenje vanrednog stanja sa ciljem da se očuva bezbednost ljudi, imovine i sprovede odlučan obračun državnih organa sa organizovanim kriminalom. U tom cilju država će upotrebiti sva sredstva pravne države u uslovima vanrednog stanja dok se počinioci i nalogodavci ovog, ali i svih drugih zločina počinjenih u poslednje vreme ne privedu pravdi.

Pozivam sve građane i državne institucije da u ovom teškom trenutku za našu zemlju ostanu prisebni i izvršavaju obaveze predviđene Ustavom Srbije i Zakonom o merama za slučaj vanrednog stanja. Takođe pozivam sve državne institucije i pravne subjekte da preduzme sve neophodne mere predviđene Zakonom o merama za slučaj vanrednog stanja i da se stave u funkciju organa bezbednosti koji pronalaze i privode pravdi ubice premijera Đinđića.

Upućujem poziv Vojsci Srbije i Crne Gore, organima bezbednosti, svim organima pravosuđa, medijima i političkim strankama da se ujedine oko ovih ciljeva jer je u pitanju odbrana države i očuvanja njene stabilnosti. Ove mere trajaće sve dok se ne postignu gore pomenuti ciljevi, odnosno dok ubice ne budu privedene.

Nataša Mićić, v.d. predsednika Republike Srbije