Memorandum BOING

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Memorandum BOING, tekst je navodno nastao u junu 1999. godine. Tekst je bošnjačko-muslimansko Načertanije. Navodni je autor bošnjački institut Adil Zulfikarpašić. Na internetu se pojavio januara 2019. godine. Mediji navode da nisu sigurni u autentičnost Memoranduma BOING, ali ga objavljuju jer neverovatno korespondira sa stvarnim političkim i društvenim prilikama u BiH danas i da je Memorandum BOING platforma za razvoj bošnjačke unitarističke i centralističke ideje kojom se bh. Hrvati i Srbi pretvaraju u nacionalnu manjinu. Bošnjačko-muslimanski mediji napali su hrvatske medije koji su objavili Memorandum tvrdeći da je reč o falsikovanom dokumentu, a kao glavni argument navode da je Bošnjački institut osnovan 2001. godine, a memorandum BOING nastao 1999.godine. Bošnjačko-muslimanski argument je dvojben jer je Bošnjački institut Adila Zulfikarpašića utemeljen 1988. godine u Cirhu a u Sarajevo preseljen 2001. godine kada je sagrađen kompleks Instituta po zahtevu Adila Zulfikarpašića.

Memorandum[уреди]

1. Umanjiti odgovornost Bošnjaka za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH hrvatske i srpske nacionalnosti obezbediti Bošnjacima dugotrajan status apsolutne žrtve.

2. Ne dozvoliti da se baca ljaga na pripadnike Armije BiH, posebno na generale.

3. Bošnjački narod izolovati od informacija hrvatskih i srpskih medija, usaditi mu osećaj pravednika i najveće žrtve. Jačati želju za osvetom. Obučiti ga da prekida protubosanski dijalog, da sve argumente Srba i Hrvata u BiH koji nisu na fonu unitarne BiH nazivaju fašističkim i separatističkim.

4. Izbegavati nacionalnu retoriku. Kao većinski narod zagovarati građansku državu. Vezati nacionalni pokret uz novu bošnjačku nacionalnu stranku, koja će imati građanski, a ne nacionalni predznak, kako bi se za ovaj projekt pridobili i predstavnici međunarodne zajednice, posebno Amerikanci.

5. Iz pozicije žrtve vršiti snažne pritiske na predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Od OHR-a međunarodnim lobiranjem i pomoću bošnjačkih prijatelja iznuditi izmjene izbornog zakona koje će onemogućiti antibosanskim snagama da ucenjuju u federalnom parlamentu.

6. Izmjenama izbornog zakona predstavničku demokratiju u Federaciji pretvoriti u pripadničku. Imenovati svoje ljude na sva mjesta koja pripadaju Hrvatima, tamo gdje to omogućuju nedostaci izbornog zakona.

7. Osigurati da visoki predstavnici u BiH budu politički "mekani" i lako potkupljivi. Potkupiti sve buduće visoke predstavnike u BiH kapitalom iz prijateljskih zemalja istoka. Preko OHR-a iznuditi izvođenje vladavine Bošnjaka putem 'građanske vlade' u Federaciji. Ukoliko se Hrvati budu pozivali na zakone pritiskom na OHR putem naklonjenih članica PIK-a, suspendovati izborna tijela. U Ustavnom sudu Federacije postaviti svoje ljude koji će se proglasiti nenadležnim.

8. Pronaći podobne Hrvate i Srbe u Federaciji koji će nasjesti na priču o građanskoj BiH. Ako se takvi ne mogu pronaći kao benevolentni i lojalni ovoj ideji kupiti ih pozicijama, slavom i moći. Ako ne bude ni takvih, pronaći korumpirane i ucijeniti ih.

9. Među Hrvatima u BiH, kao slabom i neorganizovanom političkom korpusu pronaći ljude iz medija koji su voljni raditi za ovaj projekt.

10. Osnovati novinu na hrvatskom jeziku koja mora biti instalirana u Hercegovini, kako bi se odagnale sumnje da je kontroliše Sarajevo. Pored novine, nastojati u svim ostalim medijima obezbijediti minimalno jedan probosanski orijentisan koji bi djelovao s hrvatskih područja, čime bi učinak bio veći.

11. Osnovati stranku s hrvatskim predznakom koja mora imati radikalnu hrvatsku retoriku, kako bi se odagnale sumnje da je stranka probošnjačka. Pogodnost kod hrvatskih radikala jeste politička srbofobija. Kooptirati u tijela nove građanske Vlade Federacije one Hrvate kojima je srbofobija jedini politički kredo. Za šefa te probosanske hrvatske stranke postaviti čovjeka ograničene uračunjivosti, koji je poslušan i ne vrluda, kako bi ga se moglo držati pod kontrolom, a čiji je probosanski politički kredo oformljen i provjeren ranije. Rezultate te stranke u medijima maksimalizirati. Nakon njenog ulaska u Vladu u Bosni joj osigurati podružnice, kako ne bi doživjela fijasko, te fingirati izborne rezultate iste stranke ubuduće bošnjačkim glasovima, kako bi stranka preživjela.

12. Preuzeti javne medije u državi. Preko njih kriminalizovati i držati u šaci sve one koji se budu odupirali ovom probosanskom projektu. Na čelo javnog emitera postaviti takođe intelektualno ograničenog čovjeka zadojenog ekstremno lijevim načelima. Kako bi se kod stranaca stvorio privid građanskih medija povremeno napadati benigne islamske grupe poput vehabija i sl. Davati im veliko značenje i predstavljati ih kao stalnu opasnost, a građansku bošnjačku ideju predstavljati kao jedinu koja se u stanju suprotstaviti radikalizaciji i islamizaciji bh društva. Za to vrijeme na terenu raditi na radikalnoj islamizaciji Bošnjaka, putem ubačenih NVO grupa s istoka, kojima je potrebno osigurati finansiranje.

13. Politički eutanazirati Hrvatsku. Ponavljanjem priče o dogovoru Boban-Karadžić i Tuđman-Milošević novim liderima u Hrvatskoj dati do znanja da je BiH sklizak teren na koji ne trebaju ulaziti. Svaki pokušaj RH lidera koji bi bio na tragu jačanja položaja Hrvata u BiH prozvati preko javnih medija i denuncirati propagandom o obnovljenom Karadžić-Boban putu.

14. Poticati ostanak HDZ-a na vlasti u Hrvatskoj. Zbog grijeha prošlosti RH Vlada na čelu sa slabim i pokajničkim HDZ-om nije nikakva prijetnja bošnjačkoj ideji. Preko Bošnjaka u RH Saboru jačati identitet Bošnjaka u RH i ostanak HDZ Vlade. HDZ je sam po sebi, zbog međunarodno prihvaćene priče o podjeli Bosne, već eutanaziran. Sprečavati dolazak lijeve Vlade s državničkim načelima na vlast u RH. U slučaju dolaska takve Vlade na vlast, jačati neprijateljstvo i nenaklonjenost Hrvatima u BiH prema ideji ljevice, propagandom o povratku komunista. Raširiti svijest među bošnjačkim liderima da ljevica u Hrvatskoj može biti opasnija za projekt unitarizacije BiH od RH desnice i dodatno ih obučiti za komunikaciju s njima.

15. Nakon iznuđenih izbornih amandmana u Federaciji uvesti građansku demokratiju po volji većine. Sve protivbosanske snage držati u opoziciji. Držanje Hrvata u opoziciji pravdati višim patriotizmom. Imenovanje Federalne Vlade mimo Ustava pravdati potrebom da se spriječi haos. Povike o konstitutivnosti Hrvata, koji će se javiti nakon toga, gušiti propagandom kako nisu samo HDZ Hrvati dobri Hrvati. Izbjegavati teme poput konstitutivnosti, Ustava, kolektivnih prava. Jačati teme poput programske i ideološke koalicije i sl.

16. Naše Hrvate gurati u medije, naročito na HRT, instalisati pod svaku cijenu na HRT provjeren probosanski kadar koji će osigurati termine probosanskim snagama na HRT.

17. Činjenicu da je većina Hrvata i dalje vezana uz nacionalne stranke razbiti iluzijom o tome kako ih više od pola glasa za vodeću građansku stranku.

18. Nakon ukidanja prava na predstavničku demokratiju Hrvatima u FBiH, slabiti i sotonizirati njihovo prirodno približavanje Srbima do čega će zasigurno doći uslijed unitarizacije u Federaciji. Približavanje Hrvata i Srba u BiH najopasnija je posljedica našeg cijelog projekta pretvaranja Federacije u građansku državu, koja može izazvati slovensko-hrvatski efekt već viđen u Jugoslaviji te dovesti do formiranja političke osovine u BiH, koja bi mogla promijeniti sudbinu BiH.

19. Sve Hrvate koji budu zagovarali saradnju sa Srbima u BiH javno prozivati kao srpske plaćenike. Na javnim medijima perpetuirati dokumentarne filmove o srpskim zločinima nad Hrvatima.

20. Koristiti jaki antisrpski sentiment u RH kako bi se diskreditovali hrvatski lideri u BiH koji komuniciraju sa Srbima. Svaki sastanak hrvatskih i srpskih lidera u BiH nazvati koalicijom i političkim paktiranjem, raditi paralelu sa Boban-Karadžić sastancima.

21. Jačati prijateljstvo s Hrvatima u Hrvatskoj na svima nivoima. Dogovoriti s građanski orijentisanim Vukovarcima prijateljstvo Sarajeva i Vukovara. Iskoristiti antihercegovačko raspoloženje u Hrvatskoj kao argument za negiranje protivhrvatskog raspoloženja kod Bošnjaka argumentima da Hrvati u RH i oni u BiH te da su oni u RH dobri, a naši u BiH loši.

22. Osmisliti SANU II i putem javnih medija u BiH i svojih ljudi u RH širiti propagandu o „SANU-u II“ i time plašiti Hrvate u RH i u Federaciji novim velikosrpskim projektom kako bi se osporio politički dijalog Hrvata sa Srbima.

23. Sve građanski orijentisane Srbe i Hrvate koji u početku nasjednu na ideju ovog projekta, a u međuvremenu ustanu protiv njega medijski izolovati i politički eutanazirati. Bošnjake koji ustanu protiv ovog projekta javno izopštiti i diskreditovati na sve moguće načine.

24. Svaki zahtjev za Trećim entitetom gušiti pričom o "hrvatskoj Posavini" kao bošnjačkoj dudi varalici za Hrvate. Posavinu javno priznati kao jedini komad BiH koji pripada Hrvatima kako bi se zahtjevi za Trećim entitetom što intenzivnije gasili.

25. Sufinansirati djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

26. Sufinansirati djelovanje Islamske zajednice u Hercegovini.

27. U Međunarodnim krugovima propagirati stanje apartheida u Sandžaku i Hercegovini. Negirati priču o etnički očišćenom Sarajevu te o pola miliona Hrvata i Srba koji nedostaju na većinskim bošnjačkom području u BiH. Priče o apartheidu na bošnjačkom području nazivati fašističkim i monstruoznim optužbama.

28. Posebnu pažnju posvetiti Mostaru. Pokušati preko saradnje s Turskom u Istočni Mostar nastaniti hiljade novih studenata koji trebaju biti budući bošnjački lideri Mostara i Hercegovine.

29. Posebnu pažnju posvetiti eksploatisanju snažne simbolike sveštenika kod Hrvata. Budući da oni imaju ogroman uticaj na katolike u BiH pronaći nekoliko sveštenika koji će raditi za našu stvar i dati im medijske i svake druge privilegije. Pronaći najtaštije među njima, koji će za malo medijske pažnje potpuno prigrliti bošnjački nacionalni program.

30. Razvijati svijest o genocidu u Srebrenici. Jevrejskim modelom eksploatacije genocida slabiti položaj Banjaluke. Negirati u međunarodnim kontaktima turski genocid nad Jermenima, kako bi se osigurala dugoročna podrška Turske.

31. Iskoristiti pripadnost islamu kod Amerike; uvjeriti ih da pomaganjem muslimana na Balkanu imaju dugoročno jak protivargument kod islamskih zemalja za sve optužbe kako je Amerika antiislamska.

32. Jačati saradnju s Turskom i koristiti njene resurse moći u svijetu. Privatno na sastancima s Turcima izražavati im vjernost i pripadnost jednoj naciji. Javno se u BiH ograđivati od turkofilije, kako bi se zadržala patriotska probosanska pozicija.

33. Sve osobe iz srednjovjekovne bosanske istorije, bili oni pravoslavci ili katolici, proglasiti drevnim Bošnjacima, kako bi se obezbedio viševekovni nacionalni kontinuitet i ujedno obezbedio imidž temeljnog naroda. Ujedno Hrvate i Srbe u BiH proglasiti doseljenicima.

Ovom planu potrebno je pristupiti odmah i bez odlaganja.

Bošnjački institut u Sarajevu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić,

Sarajevo, 17. juna 1999.

Izvori[уреди]