Статутарна одлука о промјени Статута САО Крајине (1991)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

На основу члана 9. став 2. тачка 1. и члана 15. став 2. Статута Српске Аутономне Области Крајина и члана 1. Одлуке о спровођењу Статута САО Крајине, члана 1. и 2. Одлуке о одвајању од Републике Хрватске и члана 211. Статута Општине Книн, Скупштина општине Книн у функцији дијела Скупштине Српске Аутономне Области Крајина, на 8. сједници Вијећа мјесних заједница од 18. 03. 1991. године и 8. сједници Друштвено-политичког вијећа од 18. 03. 1991. године и 10. сједници Вијећа удруженог рада од 18. 03. 1991. године доноси


СТАТУТАРНУ ОДЛУКУ

о промјени Статута САО Крајине


Члан 1.

Став 1. члана 1. Статута САО Крајине мијења се и гласи: »Српска Аутономна Област Крајина облик је територијалне аутономије у саставу Федеративне Југославије, у оквиру које сви настањени грађани самостално остварују своја права и испуњавају дужности утврђене Уставом, државним законима и Статутом САО Крајине«.

У ставу 2. члана 1. бришу се ријечи »у Уставу Републике Хрватске«.

Члан 2.

У тачки 7. и 8. става 2. члана 6. бришу се ријечи: »Републике Хрватске«.

У тачки 11. става 2. члана 6. и у ставу 3. бришу се ријечи: »Републике Хрватске«, а умјесто њих стављају ријечи: »Федерације у одговарајућим падежима«.

Члан 3.

У члану 9. став 2. тачка 14. бришу се ријечи »Републике Хрватске«, а умјесто њих ставља ријеч: »Федерације«.

У члану 9. став 3. бришу се ријечи: »Сабору Републике Хрватске«, а умјесто њих стављају ријечи: »Скупштини Федерације«.

Члан 4.

Ова Статутарна одлука о промјени Статута САО Крајине ступа на снагу даном проглашења од стране Извршног вијећа САО Крајине, а након што је усвоји већина скупштина општина удружених у САО Крајину.

Извор[уреди]

  • „Гласник Крајине”, број 1/1991