Руски апел народима Аустро-Угарске од 16. септембра 1914.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Народи Аустро-Угарске!


Бечка влада објавила је рат Русији зато, што велика царевина, верна својим историским традицијама, није могла напустити невину Србију и допусити њено поробљавање.

Народи Аустро-Угарске!

Улазећи у територију Аустро-Угарске, изјављујем, у име Великог Цара, да Русија, која је много пута лила своју крв да би ослободила народе од туђинског јарма, жели само да изведе право на правду. А вама, народи Аустро-Угарске, Русија доноси такође остварење ваших националних жеља и слободу.

Аустро-Угарска је влада кроз дуге векове сејала међу вама неслогу и непријатељство, јер је знала, да су ваше свађе основица њене владавине над вама. Русија, напртоив, тежи само једном циљу: да се свако од вас може да развија и напредује, чувајући драгоцено наслеђе својих отаца, свој језик и своју веру. Нека се свако од вас уједини са својом браћом и нека живи у миру и слози са својим суседима, поштујући њихова народносна права.

Верујући, да ћете свима вашим силама припомоћи остварење тога циља, ја вас позивамм, да примите руске трупе као верне пријатеље, који се боре за ваше најлепше снове,


Генералисим, генерал, ађутант Његовог Величанства
Никола.Петроград, 3. септембра 1914. године.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 3.814 од петка 5. септембра 1914, страна 2.