Протекција (комедија у пет чинова)/20

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

ДРУГИ ЧИН
◄   XXI I II   ►

ЧИН ДРУГИ

     (Министрова соба лево и предсобље десно (подељена позорница). У предсобљу столице, чивилук, огледало и један сточић. Лево, у кабинету, једна кабинетска кожна гарнитура, стаклени орман пун књига, сто за писање и на њему књиге, хартије и акта. Предсобље има врата у дну а кабинет лево. Измеђ кабинета и предсобља, такође једна врата.

I

ДРАГИЊА (у соби). МОМАК (у предсобљу).

ДРАГИЊА (Држећи писмо у руци): Јутрос сам опет разговарала с оцем. Рекао је: „Тај ми се младић допада!” То је већ доста, чак и много. Види се да је тата већ доста попустио, Само да Светислав не буде тврдоглав! Ако ме одиста тако воли како у овом писму пише, онда мора... До душе, мора се признати да је и он на муци. Отац хоће да не буде више уредник тога опозиционог листа; да се прими службе. Хоће ли Светислав пристати? (Чита писмо).
МОМАК (Пајући): Сад ће, тек што нису почели! Е, ово је, брате, да Бог сачува! Кад су већ мени досадили, ја како ли су господину министру. Хвала милостивом Богу, па ме је умудрио док сам био дете, те сам бегао од школе као ђаво од крста. Иначе да сам свршио школу, могло би ми се још десити да будем министар, а ратос ти такве службе. Ево, што кажу, ја сам први до министра, кад стојим овде пред вратима, па видим каква је то невоља и напаст. Па још кад се неко наврзе... Ух, грозница ће ме, ако и данас дође онај практикант. Ово је девети дан како долази. И кажем му лепо: „Ама неће, брате, да те прими министар!” Аја; ето га сутра опет.


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Бранислав Нушић, умро 1938, пре 82 године.