Прокламација привременог намесништва од 10. јуна 1869.

Извор: Викизворник
Jump to navigation Jump to search
COA of Principality of Serbia.svg

НАРОДУ СРПСКОМ.

Најгрознијим и најподлијим убиством Србија је данас лишена свога прељубезног владаоца. Остављајући праведној признателности свију наши саочественика да оцене превелики губитак који је Србију овим несрећним случајем постигао, долепотписани испуњавају једну тужну дужност примајући у своје руке на основу земаљски закона власт привремени наместника књажеског достојанства, и обзнањујући то свима властима и целом народу србском.

Прва потреба Србије у овом садашњем тешком магновењу та је, да се јавни поредак и обшта безбедност одржи, а народ ће се по прописима закона позвати, да изабере скупштину, која ће донети своје закључење о попуњењу владалачког престола.

Ми именом највише власти, коју у овом тренутку упражњавамо, и именом најсветији народни интереса, најозбиљније заповедамо свима властима и најживље саветујемо и препоручујемо свему народу да продужи обдржавати ред и поштовање спрама постојећи закона и да се више него икад клоне од свега што би могло ослабити или пореметити поредак и јавну безбедност. Доста је несреће и жалости што је паклена злоба и пакост могла извршити своје најзлочинственије намере над лицем нашег обштељубљеног Књаза: нака барем народ за време, док скупштина недонесе закључење о новом владаоцу, својим мудрим и разборитим држањем, оправда оно добро мјеније које Европа о Србији има.

Ми обзнањујемо народу да ће се народна скупштина по постојећем закону од данас за месец дана сазвати.

У исто време обзнањујемо, да сви Министри, државни совет, и све власти земаљске и чиновници продужавају вршити власт, која им је блаженопочившим књазом поверена. Наша је света дужност да до састанка скупштине чувамо оно стање, које је велики родољуб Михаил М. Обреновић III. по себи оставијо.

Нека бог бди над нашим отечеством нарочито у ова магновењима тешка искушења.У Београду
29. Маја 1868. год.

Чланови привременог намесништва књажеског достоинства:

председатељ државног совета
Јован Маринковић,
министар правде и чувар државног печата
Р. Лешјанин, ђенерал
председатељ касационог суда
Ђ. Петровић

Извори[уреди]

  • Србске новине, бр. 63 од четвртка 30. маја 1868, насловна страна