Прокламација Краљевске владе од 16. августа 1921.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народу Срба, Хрвата и Словенаца

Његово Величанство Краљ Петар Први умро је 16. овог месеца у 17.30 у својој престоници у Београду, окружен члановима Краљевске Владе.

На престо је ступио, по члану 56. Устава, Његово Величанство Краљ Александар.

До повратка Његовог Величанства Краља Александара у Отаџбину, Краљевску Власт вршиће, на основу члана 59. Устава, Министарски Савет.

Народу Срба, Хрвата и Словенаца

Цео наш народ, без разлике имена и вере, дубоко ће остати захвалан Великом Краљу, који је својом строго уставном и парламентарном владавином обезбедио народне слободе и тако створио могућност пуног развијања народних снага за извршење великих националних циљева и задатака. Под Његовом владом постала је Краљевина Србија, својим слободним установама и својом јасно обележеном националном политиком, привлачна сила за цео наш народ, који је живео и трпео под туђом влашћу и од Србије очекивао своје спасење.

Никада за цело време Свог славом овенчаног живота није Краљ Петар изгубио из вида највећи идеал народни: Ослобођење и Уједињење свију Срба, Хрвата и Словенаца у једну велику националну државу. А као Краљ посветио је све своје напоре да оживотвори овај народни идеал. За њ је заједно са народом радио, заједно с њим се борио, заједно с њим патио у изгнанству.

Дочекао је напослетку да се Његова победоносна војска са развијеним заставама не само врати у своју земљу, него да и једним неодољивим налетом ослободи испод туђег јарма и све Србе, Хрвате и Словенце уједини у једну државу. Неустрашивост и храброст Краљева у најодсуднијим часовима великих народних искушења остаће као светао пример, на кога ће се угледати и из кога ће црпсти снаге познија покољења.

Плачимо над одром Великога Краља, који је беспримерном љубављу обухватао цео народ! Одужимо се достојно његовом помену, тиме што ћемо се сви искупити око Његовог узвишеног престола, на који је ступио Његов јуначки син, Краљ Александар, васпитан у идејама Свога родитеља и очеличен у великом рату за ослобођење, као његов први сарадник и врховни командант наше храбре војске.

Слава Краљу Петру!
Живео Краљ Александар!

16. августа 1921.
у Београду.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 4782 од среде 17. августа 1921, стр. 2