Нота Влада СХС, Румуније и Грчке од 11. августа 1926.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Напомена из извора:
Колективна нота, коју представници Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, Краљевине Румуније и Грчке Републике предају министру спољних послова Бугарске г. Бурову, гласи:


Господине Министре,


Активност револуционарних организација, којих је седиште у Бугарској, и која није никако престајала за време последњих година после великог рата, избила је од пролећа ове године са појачаном снагом.

Ова активност се манифестовала у нападима чета, појединачним убиствима, пљачкама и тако даље, што је све, на пограничним територијама Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Краљевине Румуније, добило у последње време изузетно озбиљан карактер. Увиђајима, чињеним од стране наших власти, увек је утвђивано да су ова недела била извршена од чланова бугарских револуционарних организација, које су радиле по заповестима одговарајућих комитета, организованих и оружаних у Бугарској, и које су прелазиле границу под заштитом или толерантиране од стране бугарских граничних стражара.

Влада Грчке Републике, Влада Краљевине Румуније и Влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца нису пропуштале да, у више махова, усмено или писмено, привуку пажњу Бугарске Краљевске владе на опасност коју су представљали ови покрети у чијем је карактеру да ремете оне добре односе који треба да постоје између суседних земаља.

Нажалост, Краљевска Влада Бугарске не изгледа да је придавала понављаним корацима трију Влада сву пажњу коју су они имали а догађаји су показали и показаће свакодневно да Краљевска Бугарска Влада није никада предузела потребне успешне мере. Напротив активност ових органзација се у последње време само увећавала.

Побуђени жељом да одрже добре односе са Бугарском, Владе земаља које ми имамо част представљати, верују да је потребно привући још једном озбиљну пажњу Краљевске Бугарске Владе на потребу да она сама дефинитивно уништи ову, како за суседне земље тако и за Бугарску, шкодљиву активност револуционарних комитета, који под различитим називима постоје у Бугарској и који, служећи се њеном територијом, организују оружане комитске упаде или појединачне злочине у суседним земљама.

Према томе, част нам је обавестити Вашу Екселенцију да наше Владе, једним општим споразумом, траже сем оних мера које ће Бугарска Краљевска Влада решити да сама предузме у означеном циљу:

1) да Краљевска Бугарска Влада позове своје пограничне власти да врше своју дужност не само како то захтевају односи доброг суседства, него и у сагласности са споразумима учињеним за гоњење чета, и

2) да Краљевска Бугарска влада, којој су добро познати извори зла и кругови који организују све злочине, предузме најстрожије мере да онемогући активност истих.

Све три Владе се надају да Краљевска Бугарска Влада и сама надахнута жељом да одржава добре односе са пограничним земљама, неће пропустити да о своме да доказа брзим извршењем горе формулисаних захтева.

Очекујући одговор, који ће Ваша Екселенција изволети нам доставити, молимо Вас да примите, Господине Министре о нашем високом поштовању.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 6.575 од недеље 15. августа 1926, страна 3.

Види још[уреди]