Нишка резолуција (1915)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Резолуција Југословенског одбора од 6. маја 1915.


У овим историским данима жртава и нада у правду и слободу наглашавамо у првом реду потпуно и ничим неодвојено наше народно јединство српско-хрватско-словеначко и то не само као безусловну залогу боље будућности него и као етнографску и генетичку истину која се мора и политички остварити као што је већ духовно остварена.

2. Доследно томе најављујемо да се ни под којим условом нећемо измирити с тим да се жртвују и растрзају наше чисто југословенске земље а нарочито наше море и приморје на којему живе Срби, Хрвати и Словенци.

3. Молимо све силе које се данас боре за принцип народности и правде да наш једнокрвни и нераздвојив народ сачувају од тог растрзања и отуђивања његових земаља и омогуће Србији ослободилачку и културну мисију што ће бити залога трајног мира у Европи. Иначе, раскомадане и однарођивању предане у овом рату за ослобођење народа јадранске земље и обале Срба, Хрвата и Словенаца бити ће не само једна грозна неправда већ и неугасиво огњиште нових борби све док се неправда не поправи.

Стављамо у дужност егзекутивном одбору збора да ову резолуцију са нарочитом представком поднесе влади краљевине Србије, представнику Црне Горе, представницима сила из тројног споразума и представнику Белгије, изложивши им сву тежину ове ситуације и опасност од тешких последица које ће евентуално настати.

Извори[уреди]

  • Политика, бр. 4.010 од суботе 25. априла 1915, страна 2.