Наредба Врховног команданта НОВ и ПОЈ о успостављању Војне управе за Банат, Бачку и Барању

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Н А Р Е Д Б А
ВРХОВНОГ КОМАНДАНТА НОВ И ПОЈ О УСПОСТАВЉАЊУ ВОЈНЕ УПРАВЕ ЗА БАНАТ, БАЧКУ И БАРАЊУ

17. октобра 1944.

I

Ослобођење Баната, Бачке и Барање изискује што хитнију нормализацију прилика у тим крајевима и стварање услова за редовно функционисање народне демократске државне власти. Нарочите прилике у којима су живели ови крајеви за време окупације, као и задатак да се што брже и потпуно отклоне све недаће нанесене нашем народу од стране окупатора и овде насељених туђинских елемената, те потребе мобилизације свих привредних снага за што успешније провођење народно-ослободилачког рата, захтевају да у почетку сва власт буде у рукама војске. Из тих разлога ствара се на подручју Баната, Бачке и Барање војна управа за Банат, Бачку и Барању. Ова војна управа је привременог карактера и трајаће до ослобођења наше земље, када ће власт прећи у руке народно-ослободилачких одбора.

II

Војна управа за Банат, Бачку и Барању обухвата територију Баната, Бачке и Барање, која је с јужне стране ограничена рекама Дравом и Дунавом, а са северне и источне стране старом југословенско-мађарском и југословенско-румунском границом.

III

На поменутој територији сва извршна и судска власт прелази у руке војске и њених у ту сврху наименованих органа. За време трајања војне управе органи народне власти оличени у народноослободилачким одборима помагаче органе ове управе у извршењу њихових задатака.

IV

На челу војне управе за Банат, Бачку и Барању стоји командант који је за свој рад одговоран Врховном команданту НОВ и ПОЈ. Војна управа за Банат, Бачку и Барању дели се на:

  1. војну област за Банат,
  2. војну област за Бачку и Барању.

Војне области деле се на команде подручја, команде места и војне станице села.