Манифест за оружану акцију

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Другови из магазина 883, нема сврхе покушавати да се објасни прави пут непоштеним људима. Радили смо то јако дуго. Купљеним интелектуалцима, сероњама, свезналицама немамо више шта да објашњавамо у вези са акцијом ослобађања Андреаса Бадера, дужни смо објашњење само оном могуће револуционарном делу.

Википедија
Википедија
Википедија има чланак у вези са овим текстом:

Ви, другови из магазина 883, морате да објасните акцију ослобађања Андреаса Бадера младима из кварта Маркиш, младим женама Ејхенхофа, Оленхауа, Хелгенсија, младима из сиротишта, и из Зелене Куће, Кефергрунда. Морате је објаснити великим породицима, младим радницима и надничарима, радним женама Сименса и АЕГ Телефункена, СЕЛ-а и Осрама, удатим женама радницама које да би прехраниле децу морају и да просе - њима!

Морате објаснити акцију онима који добијају наднице за експлатацију које трпе, који не добијају надницу довољну за пристојан живот, за просечну потрошачку корпу, за услове штедње, за кредит, за мали породични аутомобил. Онима који не могу себи приуштити све ове ствари, онима који не маре за њих. Онима који су схватили лаж свих обећања о лепшој будућности који су им причали њихови васпитачи и учитеља и послодавци и социјални радници и мајстори и синдикални фукционери и председници општина и који се још само плаше полиције. Њима - а не малограђанским интелектуалцима - ви, другови из магазина 883, морате рећи: доста је било, ово је почетак, ослобађање Андреаса Бадера је само почетак. Крај полицијске власти је на видику! Њима морате рећи да правимо Црвену армију, то је њихова армија. Они неће питати глупава питања, а зашто баш сада? Они који имају хиљаде обијених прагова канцеларија иза себе, хиљаде сати проведених у чекању у редовима, хиљаде чекаоница, хиљаде датума када им је нешто обећано, а ништа није остварено. Они не постављају питање, зашто баш сада? Њима!

Наравно, они не верују ни у једну изговорену реч, ако ви сами нисте способни да дистрибуирате новине пре него што буду заплењене. Зато што не морате да агитујете међу левичарским преварантима, већ међу објективним левичарима, морате да изградите продајну мрежу које се свиње не могу дочепати. Немојте причати глупости и рећи да је исувише тешко. Акција ослобађања Андреаса Бадера није био лак посао.

Шта значи, заоштрити сукоб? То значи: не допустити да се буде уништен. Зато ми правимо Црвену Армију. Иза родитеља стоје учитељи, омладинске власти, полиција. Иза надничара стоји послодавац, кадровска служба, служба обезбеђења фабрике, социјална служба, полиција. Иза управника зграде стоји бирократа, власник зграде, налог за извршење, полиција. Наравно, машиће се за службени пиштољ, за сузавац, за ручне гранате и машинске пушке. Наравно, да ће посегнути за средствима репресије, јер ако не, би ће заустављени. Наравно, војници у Вијетнаму се обучавају за герилску борбу, Зелене Беретке се обучу у техникама мучења. Па шта? Наравно, казне политичким затвореницима се повећавају. Морате објаснити да Социјалдемократско ћубре помаже империјализму, укључујући све те Нојбауере и Вестмореландсе, Бон, Сенат, Савет, Омладински савет и локалне самоуправе, да ће сва та прљава банда дозволити да буде укључена у систем, да буде вучена за нос, да буде савладана, да буде заплашена, да буде савладана без борбе. Објасните да Револуција неће бити Ускршња шетња, да ће свиње посегнути са свим могућим средствима репресије. Због заоштравања сукоба, стварамо Црвену армију.

Без заједничког рада на стварању Црвене армије, сваки сукоб, свака политичка акција на радном месту, у Ведингу и у кварту Маркиш и у Плоетцу и у судници дегенерисаће се у реформизам, тј. само у боље начине за дисциплиновање, боље начине за застрашивање, боље начини за експлатације. То уништава људе, али не уништава оно што уништава људе. Без стварања Црвене Амије, свиње ће наставити, наставиће са затварањем, отпуштањем, запленама, претњама, убиствима, доминирањем. Спустити сукоб на нижи ново значи на они не могу више да раде оно што они желе, већ ће радити радити оно што ми желимо.

Морате објаснити онима који немају ништа од експлатације Трећег света, од увоза персијске нафте, од трговине боливијским бананама, од продаје јужноафричког злата, да не се могу идентификовати са екплататорима. Они разумеју да оно што се сада покреће, већ је дешава у Вијетнаму, Палестини, Гватемали, у Оукленду и Вотсу, на Куби и у Кини, у Анголи и Њујорку.

Сватиће, ако им објасните да акција ослобађања Андреаса Бадера није изолован инцидент, да никада то није и била, већ прва акција те врста у Немачкој. Њима!

Не седите више на тим прљавим, исцепаним софама и сањарите, попут ситних душица. Изградите дистрибутивну мрежу, пустите да сероње лажу, социјални радници да се увлаче систему, пустите те гомиле. Изађитеу радничке квартове и међу велике породице, међу пролетере и пролетерке, међу оне који једва чекају да буду укључени у акцију. Они ће сами себи изабрати вође. Не допустите да будете уништени, учите од оних који не дозвољавају да буду уништени, јер они разумеју више од вас.

Нека се класна борба развија! Нека се пролетеријат организује! Нека оружани отпор почне! Створимо црвену армију! Живела идеја градске гериле!


(објавили Фракција црвене армије маја 1970. године)