Краљевски манифест од 16. октобра 1918.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Бугари,


Због стицаја прилика које су настале у краљевини и које изискују од сваког грађанина да жртве иду до жртвовања самога себе за добро наше отаџбине, ја желим да први дам пример жртвовања самог себе, и, у пркос светим везама које ме већ тридесет и две године тако чрвсто везују за ову земљу, за чији сам напредак и величину дао све што је било у мојој снази, ја сам одлучио да се одречем бугарске краљевске круне у корист мога најстаријег сина Његовог Краљевског Височанства принца Бориса Трновског.

Објављајући ову одлуку моме љубљеном народу, позивам све верне поданике и праве родољубе као да се један човек уједине око престола цара Бориса чије је име везано за толико великих часова историје старог бугарског краљесттва, те да би се отаџбина повукла из овог тешког положаја и Бугарска наново подигла на високо место које јој је судбином опредељено.

Растајући се са мојом драгом Бугарском, с дубоком тугом у души, ја целоме бугарском народу изјављујем своју захвалоност на потпори коју ми је указивао у току моје владавине.

Нека би Превисоки будним оком бдео над судбином бугарског народа и упутио га сјајној будућности.у Софији, 3. октобра 1918.

Извори[уреди]

  • Српске новине, бр. 120 од уторка 9. октобра 1918, страна 4.