Краљевска прокламација од 7. септембра 1913.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

МОМЕ ДРАГОМ НАРОДУ

ОСЛОБОЂЕНИХ И ПРИСАЈЕДИЊЕНИХ ОБЛАСТИ.


Мојим данашњим прогласом присаједињене су на основи закључених мировних споразума ваше земље Краљевини Србији. Захваљујући јунаштву моје храбре војске, сад смо пет у једном братском колу као што су били и наши прадедови пре него што нас је једне од других раставила историска судба. Сад нас више никаква сила не може раздвојити нити вас из српске заједнице истргнути.

Докле се путем закона не одлучи како ће се вама управљати, каква ће бити сва ваша права и дужности — ви ћете се верно покоравати уредбама које Ја пропишем и наредбама које на основи њих буду издавале Моја влада и све државне власти.

Све, старање моје биће, као што сам рекао у том погласу, управљено да сви ви, без разлике вере и порекла, будете у сваком погледу задовољни, просвећени и закриљени правдом и безбедношћу које ће вам ујемчити владавина слободне Србије. Сви ћете бити пред законима и пред властима једнаки. Вера свачија, имање и личност биће поштовани као светиња. Моја ће влада без прекида радити на просветном, привредном и сваком другом пољу нашега напретка.

И ви сами треба да прионете из сваке снаге на рад, да одбаците досадашње заблуде, раздоре и неслоге па да сложно, у братском загрљају избришемо са лица ваших лепих постојбина све трагове дугога робовања. Тако ће вам свака срећа процветати, и тако ћете за кратко време стићи своју браћу у старим границама Србије и с њима се у свему изједначити, па ћете сви заједно моћи стићи и остале просвећене јевропске народе.

На томе путу пратиће вас увек најтоплије жеље Српскога Краља. Ја молим Свевишњега Творца да вас тако исто и његов блоагослов прати.

Живели сви моји верни синови и поданици!25. Августа 1913. године,
у Рибарској Бањи.


ПЕТАР С.Р.


Заступник
Председника Министарског Савета,
Министар Финансија,
Др. Л. Пачу с. р.


Министар Грађевина,
Ј. П. Јовановић с. р.


Министар Просвете и Црквених Послова,
Љ. Јовановић с. р.


Министар Правде,
М. Ђуричић с. р.


Заступник
Министра Унутрашњих Дела,
М. Ђуричић с. р.


Министар Војни,
Почасни ађутант Њ. В. Краља,
Ђенерал,
Мил. Божановић с. р.


Министар Народне Привреде,
Д-р. В. Јанковић с. р.


Заступник
Министра Иностраних Дела,
посланик,
Д-р. М. Спалајковић с. р.

Извори[уреди]

  • Српске новине, бр. 187 од среде 28. августа 1913, насловна страна.
  • Политика, бр. 3.457 од среде 28. августа 1913, страна 2-3.


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Петар I Карађорђевић, умро 1921, пре 102 године.