Касаба Варцар Вакуф

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ПУТОПИСИ
Писац: Евлија Челебија
КАСАБА ВАРЦАР ВАКУФ
Написано у 17. вијеку. Превео са турског Хазим Шабановић.


Бошњаци је зову Варцар-Вакуф (Varsal Vakfi, данас Мркоњић-Град). То је хас паше и војводство у босанском ејалету, а налази се под Црном Гором. Са западне стране граничи с територијом Задра. То је велика варош. Има једанаест махала и двије хиљаде даском покривених кућа, с виноградима и башчама.

Има више џамија и месџида, једну текију, хамам и довољан број дућана. Овај крај је врло близу границе, а унаоколо нема ниједног града. Кад је Сејди Ахмед-паша био босански валија, Млечани су запалили ово насеље и многа мјеста похарали (1656-1659), али га је Сејди Ахмед-паша послије лично изградио. Откако су на све четири стране постављене карауле и откако њени становници сваку ноћ наизмјенично држе стражу, постали су сигурни. Около шехера има врло много винограда, а клима је врло пријатна.

Сачували су се документи који кажу да је ову касабу основао Хаџи Мустафа-ага, син Мехмед-бегов, а унук Абдулведуда, поткрај 16. вијека. На мјесту данашњег Мркоњић-Града лежало је село Горње Клоке и у њему Хаџи-Мустафа-агин чифлук, који се раније звао чифлук Копјевици. На том чифлуку ударен је темељ новој касаби одмах послије 1590. године кад је затражено од јајачког кадије да у ту сврху утврди границе поменутог чифлука. У турско доба касаба се најприје звала Јениџе Јајце (Yenice-i Yayce) или Јајце Јениџеси (Ново Јајце), а касније Варцар-Вакуф.