ЗВЕЗДА ПАГАНСКОГ ПРОРОКА ВАЛАМА

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ЗВЕЗДА ПАГАНСКОГ ПРОРОКА ВАЛАМА
Писац: Гаврил Стефановић Венцловић        
ЗВЕЗДА ПАГАНСКОГ ПРОРОКА ВАЛАМА

          Бијаше у тојзи персијској страни поиздавна, јоште при Мојсеју боговидцу, неки пустињак влхов. Кано и пророк погански бијаше. Ама и с ангели бесеђаше, Бога небеснога по некој прилици сазнаваше. Именом Валам. Те што би год рекао, свака му се је реч збила на истину. Много је штошта прорицао што ће допосле да се збуде, и то с писмом остаљао је за сазнање последњему тамо роду, тако да су Израиљи примили неке његове приповести те у своје им књиге то приписали како и за ту звезду што је она три од Истока цара к Христу довела.
          Он је исказао за њу јер ће се на небу у једно доби указати једна нека чудна звезда, овако говорећи му: »Засјати ће звезда од Јакова и тадар ће се дигнути човек од Израиља, те ће исећи кнезове моавске и попленит ће све синове Ситове.« Чатући они то Валамово писмо, врло су се бојали мнедући им да ће доиста неки силовит од Израиља цар с војском на њих тамо доћи, те им сву земљу похарати и поробити, које опет под мач дати.
          Зато од оно добине врло су свакад меркали на ту звезду кад ће изаћи и указати се да иду за времена по скорије поклонити се и предати се томе големом силовитом цару, докле он сам к њима није с брању дошао.

Извор[уреди]

  • Гаврил Стефановић Венцловић:Црни биво у срцу, Просвета, Београд


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Гаврил Стефановић Венцловић, умро 1749, пре 272 године.