Декларација о еколошкој држави Црној Гори

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

20. септембар 1991 посланици републичког Парламента Црне Горе донијели су декларацију којом се Црна Гора проглашава „Еколошком Државом”

ДЕКЛАРАЦИЈА О ЕКОЛОШКОЈ ДРЖАВИ ЦРНОЈ ГОРИ[уреди]

Ми, посланици Скупштине Републике Црне Горе, свјесни смо да је, због угрожавања природе, заштита идентитета простора на коме живимо и дјелујемо постала наш неодложан и правовремени посао.

Свјесни дуга према природи, извору нашег здравља и инспирацији насе слободе и културе, посвећујемо се њеној заштити у име сопственог опстанка и будућности потомства.

Прихватамо да ни једна разлика међу нама није толико велика колико су велике промјене којима је изложено наше природно окружење. Без обзира на наша национална, вјерска, политичка и друга убјеђења и осјећања, знамо и прихватамо да су достојанство и светиња људског бића органски повезани са светињом и чистотом природе.

Човјек и природа у њему и око њега цјеловито су једно у својим дубинама и по свом смислу и назначењу.

Стога је одувијек злоупотребу човјека пратила злоупотреба природе. Зато опредјељујући се и борећи се за достојанство човјека позвани смо да се боримо и за достојанство природе.

Доношењем ове Декларације, Црна Гора према природи успоставља државни однос и позива на мудрост све људе да спријече еколошку катастрофу која нам пријети.

20. септембар 1991. Скупштина Републике Црне Горе