Декларација Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Декларација Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини  (1991) 


Декларација Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини

Постојећи уставно-правни поредак је увелико нарушен у Југославији и у Босни и Херцеговини. Угрожена су права и битни интереси српског народа у Босни и Херцеговини. Већ дуго траје завјера да се српски народ, као конститутивни народ у Босни и Херцеговини, сведе на националну мањину. Пошто је српски народ поучен трагичним искуствима у овом вијеку, поготово геноцидом извршеним над њим, пошто пријети опасност од нових и сличних трагичних догађаја, установљена је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини.

Скупштина доноси и ову Декларацију упућену свеукупној јавности.
1. Српски народ је историјски и државотворан народ и равноправан је са свим таквим народима. Српски народ има дугу традицију демократије, он поштује и уважава посебности и интересе других народа и држава, али тражи да и они уважавају интересе и посебности српског народа и државе у којој живи.
2. Легитимни представници српског народа у Скупштини Босне и Херцеговине, уз пуну сагласност осталих представника српског народа у аутономним областима, у другим скупштинама и политичким форумима, формирали су Скупштину српског народа у Босни и Херцеговини. Скупштина је највиши представник народа, њен легални представник у земљи и ван ње, па само њени представници и заступници могу представљати српски народ у Босни и Херцеговини, у земљи и у иностранству.
3. Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини свечано изјављује да српски народ има историјска права и стварне интересе да живи у једној савезној држави са осталим дијеловима српског народа и са другим народима који то желе. Та права и те интересе не може нико ускратити српском народу.
4. Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини демократски ће радити и увјерена је да ће српски народ таквим радом уредити односе и са другим народима.
5. Српски парламент у Босни и Херцеговини позива све народне скупштине у другим дијеловима српског народа, као и скупштине других народа који хоће да живе у заједничкој савезној држави, да подрже права и интересе српског народа у Босни и Херцеговини. На тај начин даће достојан одговор онима који настоје да негирају легитимне интересе српског народа и других народа који желе да развију заједничку, модерну савезну државу.
6. Представници српског народа са ове прве сједнице Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини убијеђени су да ће српски народ у свакој ситуацији одговорити свим снагама на све изазове и да ће показати своје пуне стваралачке потенцијале.

Предсједник
Скупштине српског народа у БиХ,
Мр Момчило Крајишник, с. р.

Извора[уреди]

  • Народна скупштина Републике Српске 1991—2011.