Говор Војислава Коштунице на митингу „Косово је Србија“

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Ово је текст говора Војислава Коштунице, премијера Србије, на митингу „Косово је Србија.“, одржаног у Београду, 21. фебруара 2008. године.
Поштовани грађани Србије, Србијо!

Шта је Косово? Где је Косово? Чије је Косово? Има ли неког међу нама ко није са Косова? Има ли неког међу нама ко мисли да Косово није његово?

Косово – то је прво име Србије. Косово припада Србији. Косово припада српском народу. Тако је одвајкада. Тако ће вазда бити.

Нема силе, нема претње, нема казне довољно велике и страшне да било који Србин, било када, каже другачије, него – Косово је Србија!

Никада нико неће од нас чути реч да Пећка патријаршија није наша, да Високи Дечани и Грачаница нису наши! Да није наше место где смо се родили; и ми и наша држава и наша Црква и све што данас јесмо!

Ако се као Срби одрекнемо српства, порекла, Косова, предака и историје – онда, ко сми ми Срби? Како нам је име?

Има ли народа на свету од кога силници, као данас од Срба, траже да се одрекне свега што јесте. Ако признамо да нисмо Срби, обећавају да ће нам као народу без памћења и без порекла бити боље.

Траже да се одрекнемо наше браће на Косову. Говоре нашој браћи на Косову да су, не излазећи из својих кућа, отишли у другу државу. Нису и никад неће. Говоре им да су раздвојени од нас. Нису и никада неће бити.

Који смо то божји, људски или европски закон прекршили? Који то договор нисмо поштовали? Коме то нисмо пружили руку пријатељства и сарадње, нудећи оно што никоме никад није понуђено. Светски силници кажу – то није довољно. Биће довољно, поручују они, кад ви Срби пристанете да будете понижени. Кад потпишете своје понижење. Никад и нико неће добити мандат српског народа да пристане на такву недостојну трговину. Никада и нико!

Ми се као држава, грађани и нација не одричемо свог места у свету. Ми се не одричемо нашег места међу народима света. Али ми тражимо да до таквог места и наше будућности дођемо под истим условима као сви остали народи и све државе на свету. То је правда! Такво је међународно право! То је 21. век. Све друго је сила.

Са нама Србима може се пријатељством, али се никад није могло силом. То је нама остало од предака. Ако пристанемо на силу и на страх, свака жртва свих који су стварали Србију је узалудна. Ако пристанемо на овакво насиље, сваку битку коју су наши преци добили, ми ћемо данас изгубити.

Држава Србија је поништила и поништиће сваки акт илегалне, лажне државе, силом створене на територији Србије. А лажна држава није ништа друго него тријумф лажи над правом и истином. У лажној држави све мора бити лажно. И закон, и граница, и застава и географија и историја. И што се буду моћници света више залагали за ту лаж, та њихова креатура биће све лажнија.

Док постоји држава Србија, нећемо признати оно што је настало кршењем принципа на којима цивилизовани свет почива. У тој борби нисмо сами. Српски народ неће заборавити пријатељство и принципијелну подршку коју је председник Путин, на челу Русије, пружио Србији. Нећемо заборавити ни подршку свих држава које се противе урушавању постојећег међународног поретка.

Народ је својим односом према отимању Косова показао снагу и јединство. Таква снага и такво јединство обавезали су све државне институције да донесу одлуке које представљају основу нашег националног и државног програма за Косово.

Народ тражи да данас дамо реч – док живимо Косово је Србија.

Док живимо, наша браћа на Косову нису сама и нису заборављена.

Док одбијамо ултиматуме, а прихватамо пријатељства, Србија је слободна!

Реч је дата! И њу је чуо читав свет! А сви знају колика је српска дата реч!

Косово је Србија!