Пређи на садржај

Вија

Извор: Викизворник
Вија (385-392)

     Назив вија среће се у источној Србији, Македонији (492, с. 327) И Бугарској (553, с1 90), а означава врсту болести стомака.
     По народном веровању, ова болест долази због развијеног пупка.
     Најраспрострањенији начин лечења (тј. „завијања пупка“) јесте следећи: Болесник легне, а на откривени стомак му ставе суд с водом. Затим се у ту воду стави други, ужи суд (чаша, филџан, грне)с отвором на доле. И док тај суд увлачи воду из већег суда, бајач баје (бр. 385, 387-388). Поклопљени суд се још обрне три пута, с истока према западу и каже се: „Кум куми горе и воде, да му савију пупак“ (344, с. 58); или се суд (филџаџ) непрекидно окреће и три пут се каже: „Водо, водо марина, вода воду купи да се срце завије. Кола ти небеског и окрута црквеног" (и помене се име болесника и његове мајке) - 48, с. 352).
     Или се узме сува дивља детелина и нити које остају око стојељке (где се мота памук), па се то спали, метне у ракију и даје се болеснику да пије. За то време, бајач узме воду која је у лонцу проврела, изручи је у ваган, и одмах поклопи истим лончићем, и овако баје:
Завио се уступ наступ!
Трогоза ти вечера,
трогоза ти постеља,
сунце за гору,
ти камен под главу.
Усту, вија, свиј се ту!
А наш (Марко), здрав као дрен.

Затим наставља:

Удари вук на овчара,
на козара, на песак, на тресак.
Тресак пуче,
те боља (Маркова) штуче,
и он оста здрав као дрен.
            (259а, с. 286-287)


Референце[уреди]

Извор[уреди]

  • Раденковић, Љубинко: Народне басме и бајања; Градина, Ниш; : Јединство, Приштина; Светлост Крагујевац, 1982., стр. 413-414.