Пређи на садржај

Викизворник:Корисници

Извор: Викизворник

На Викизворнику постоји више корисничких група, које имају различите нивое приступа.

Корисник који је блокиран не може да уређује странице, без обзира којој групи припадао.

Анонимни корисници[уреди]

Корисници који нису направили налог или се нису пријавили могу да уређују странице које нису заштићене или полу-заштићене. Морају да попуне CAPTCHA ако желе да направе измјену која укључује додавање једне или више спољашњих веза. Ови корисници не могу да шаљу слике.

Нови корисници[уреди]

Нови корисници су регистровани налози који су стари мање од 4 дана. Поред ограничења која имају анонимни корисници, нови корисници могу да користе корисничка подешавања и шаљу е-пошту другим корисницима.

Аутоматски потврђени корисници[уреди]

Овдје спадају корисници чији је налог стар више од 4 дана. Поред горе дефинисаних могућности, ови корисници могу да шаљу слике, могу да премјештају странице и уређују полу-заштићене странице.

Ботови[уреди]

Доприноси корисника који имају „бот“ корисничку групу не приказују се у скорашњим измјенама или списковима надгледања оним корисницима који нису одабрали да прате такве измјене.

Патролери[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „патролери“ могу да означавају измјене патролираним.

Аутоматски патролисани[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „аутоматски патролисаним корисницима“ измјене су аутоматски означене као патролисане.

Трансвики увозници[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „трансвики увозницима“ је омогућено да увозе странице са других вики пројеката.

Увозници[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „увозницима“ је омогућено да увозе странице слањем XML фајла.

Администратори[уреди]

За више информација погледајте Викизворник:Администратори

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „администратори“ могу да блокирају и деблокирају кориснике, бришу и враћају странице, закључавају и откључавају странице, уређују заштићене стране, мијењају поруке интерфејса, гледају обрисане стране и имају приступ одређеним посебним страницама.

Бирократе[уреди]

За више информација погледајте Викизворник:Бирократе

Бирократе“ могу да дају и одузимају одређена овлашћења корисницима. Наиме, бирократе могу да постављају остале кориснике за администраторе и бирократе, али не могу да уклањају та права. Међутим, могу да постављају, а и да одузимају права „ботова“ и „аутоматски патролисаних“. Такође могу и да преименују кориснике.

Ревизори[уреди]

„Ревизори“ или „брисачи ревизија“ могу да заувијек сакрију поједине ревизије страница од свих корисника, укључујући и администраторе, као и да гледају историју претходних брисања ревизија.

Чекјузери[уреди]

За више информација погледајте Викизворник:Чекјузери

„Чекјузери“ могу да виде ИП адресе које користи одређени кориснички налог, затим све корисничке налоге којима се приступа са одређене ИП адресе, као и да виде историју претходних провјера.

Стјуарди[уреди]

За више информација погледајте m:Stewards

Стјуарди“ могу да дају и одузимају корисничка права било ком кориснику на било ком викију у оквиру Задужбине Викимедија. Такви корисници постоје само на Мета Вики. То раде, генерално, само на пројектима гдје не постоји корисник који би то могао да уради. Ово укључује давање администраторских права на викијима који немају бирократе, као и уклањање администраторских и бирократских права. Историја таквих акција може да се нађе на meta:Special:Log/rights.

Види још[уреди]