Викизворник:Гласање

Извор: Викизворник
Ова страница је део званичне политике Викизворника. Широко је прихваћена међу уредницима и сматра се стандардом који свако треба да поштује.

За све сем мањих исправки користите страницу за разговор, ако желите да предложите промену правила.

О гласању укратко

Одлуке на Викизворнику доноси цела заједница, спровођењем изјашњавања/гласања којима је циљ постизање консензуса тј. достизање решења које је прихватљиво великој већини корисника. Осим у врло ретким случајевима, циљ гласања на Викизворнику није да се постигне 50%+1 глас, него консензус, који се на Викизворнику на српском језику сматра најмање 70% гласова за неку опцију.

Гласање

Правила у вези са гласањем[уреди]

 • Како и где се дају предлози за гласање?
Предлози за гласање се морају давати на подстраници Викизворник:Гласање, која може да изгледа овако Викизворник:Гласање/Предлог/тема предлога. Сви предлози и гласања која не следе ово правило биће игноирсани. Када се предлог усвоји, онда се може пренети на Викизворник:Гласање/тема гласања.
Више сродних и/или сличних предлога могуће је поставити на једну страницу, с тиме што ће сваки предлог бити постављен под засебан наслов.
Странице нових предлога и нових гласања отварају се овде.
Гласања о давању администраторских права треба да се одвијају на подстраници Викизворник:Захтеви за администрирање.
 • Колико времена и како треба да се предлог усвоји?
Да би се предлог о гласању усвојио, потребно је најмање 7 дана од постављања предлога и биће усвојен ако у расправи учествују најмање двоје корисника и ако не постоји више од 20% корисника против покретања гласања. О предлогу се не гласа него се дају позитивни и негативни, образложени, коментари на страници за разговор где се даје предлог.
 • Како треба бити формулисан предлог да би се могло гласати о њему?
Предлог је пожељно формулисати тако да буде јасан и недвосмислен. Двосмислени и контрадикторни имају мање могућности да оду на гласање док корисник који је дао предлог не уобличи јасно свој предлог.
 • Колико ће се времена гласати?
Стандардно време гласања износи 7 дана, но у изузетним случајевима и код веома важних одлука оставља се могућност одређивања тог времена.
 • Ако је гласање тесно, колико времена треба да прође да се гласање понови?
Тесно гласање би било оно када је однос гласова мањи од односа 70%-30% или 30%-70%. У том случају би било пожељно да се гласање понови за три месеца. Ако је тема од експлицитне важности за Викизаједницу, онда би се гласање могло поновити за месец дана од завршетка гласања.
 • Који корисници могу гласати?
Може гласати сваки пријављени корисник који је до почетка гласања има најмање месец дана направљен налог и 50 измена у главном именском простору.
 • Брзо гласање.
Оставља се могућност за покретање брзог гласања које би трајало 24 сата. Гласање би се покретало за теме које не могу да чекају целу процедуру, а бирократе и администратори сматрају да је потребно да се брзо усвоје.
 • Колико је гласача потребно да би гласање било важеће?
Стандардан праг броја гласача износи 3 корисника, но у изузетним случајевима и код веома важних одлука оставља се могућност одређивања тог броја.


НАПОМЕНА: Због своје специфичности, за гласања за добијање и одузимање администраторских и бирократских овлашћења важе посебна правила.

За више детаља погледајте страницу Викизворник:Администрација.

Остало у вези са гласањем[уреди]

 • На страници гласања пожељно је да се постави категорија „гласање“.
 • Након успешног гласања о усвајању предлога правиле или смернице, на врх странице те изгласане политике поставља се шаблон „смерница“ а на страници за разговор шаблони „усвојено“ односно „допуњено“.
 • Када отварате предлог или гласање наведите време и почетка и завршетка те процудре, и то не само датум, да би се избегли могући неспоразуми о ваљаности/прихватљивости гласова.
 • Приликом гласања образложите свој глас, било да је за или против — то ће свима помоћи да виде шта то (не) ваља у предлогу о коме се гласа и како би тај предлог требао да изгледа.
 • Молимо вас користите следеће шаблоне за гласање, уколико сте за користите {{за}} (За ), а уколико сте против шаблон {{против}} (Против ), док коментар можете означити са {{коментар}} (Коментар ).
  • Неутрални гласови се не користе из практичног разлога. Наиме, при пребројавању тј. рачунању гласова они имају функцију гласа против, те умањују могућности да предлог или гласање буде успешно.
 • Приликом гласања о брисању, користе се шаблони {{брисати}} (Брисати ) и {{оставити}} (Оставити ).
 • Све шаблоне можете видети и на овој страници.

Покрените нови предлог или гласање[уреди]

Овде можете покренути нови предлог или ново гласање. Довољно је да упишете име предлога или гласања у одговарајуће поље и кликнете на дугме. Кад сачувате страницу, она ће се аутоматски појавити на листи предлога са активним расправама и гласањима у току.
Гласања[уреди]

Гласајте

Непрекидна гласања[уреди]

Предлози на расправи и гласања у току[уреди]

Овде се налази списак предлога који су тренутно на расправи и гласања која су у току.
Поређани су од најновијег до најстаријег.

<DynamicPageList> category=Гласања и предлози у току count=100 addfirstcategorydate=false ordermethod = name shownamespace = false order=asscending namespace = Викизворник </DynamicPageList>

Када се расправа о предлогу или гласање заврше...[уреди]

Уклоните Категорија:Гласања и предлози у току, и додајте:

Кад то урадите, страница ће АУТОМАТСКИ нестати из овог списка и појавиће се у списку предлога са завршеном расправом или списку завршених гласања. Нема потребе да се било шта премешта, довољно је само променити категорију. (Не заборавите да очистите кеш да бисте могли да видите промену.)

Завршене дискусије предлога и гласања[уреди]