Аутор:Џоре Палмотић

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Џоре Палмотић
(1606–1675)
дубровачки књижевник
Википедија
Википедија има чланак у вези са овим текстом:


Песме[уреди]

Драме[уреди]


     Palmotić, Džore, književnik (Dubrovnik, 1606 – Dubrovnik, 1675). Poreklom je iz ugledne vlastelinske porodice. Celi je život proveo u Dubrovniku obavljajući različite državne službe. Bio je u bliskim rodbinskim vezama s poznatim dubrovačkim plemićkim porodicama Gundulić i Gradić. Pomogao je da se 1670. objavi posmrtno izdanje Kristijade, koju je napisao njegov brat Junije Palmotić. Sačuvana su samo dva Džorina scensko-dramska dela, Ero vila plačući nad Leandrom mrtvijem i Ači i Galatea. Prvi je dramski tekst zapravo monolog koji govori Hero (Heroja) nad telom svoga mrtvog ljubavnika Leandra, preuzet direktno iz Marinova Adonisa, bez obzira na to što se priča o ljubavnicima javlja već kod Ovidija. Drugi je dramaturški složeniji intermedij jedne Ovidijeve metamorfoze, u kojem se uprizoruje susret dvoje ljubavnika, koji prekida kiklop Polifem i stenom ubija mladoga ljubavnika. Taj su dramski tekst često upoređivali s »porodom od tmine« I. Gundulića, osobito s njegovom Galateom, iako su mnoga obeležja dramaturgije Palmotićeve drame nasljedovana u Gundulićevoj Dubravki. Palmotić je jedan od ponajboljih poznavaoc poetike G. Marina u dubrovačkoj i dalmatinskoj književnosti.

BIBLIOGRAFIJA

IZDANJA DJELA DŽORE PALMOTIĆA

  • U hvalu presvijetloga Džona Palmotića, vlastelina dubrovačkoga. Džore Palmotić. U knjizi: Christia.de to jest zivot i djela Isukrstova. Spjevana po Džonu Palmotiću, vlastelinu dubrovačkom. U Rimu, 1670.
  • Ači i Galatea, gospodina Džore Palmotića vlastelina dubrovačkoga. Glasnik skopskog naučnog društva, V. Odeljenje društvenih nauka, 2. Skoplje 1929. Prir. Petar Kolendić.

VAŽNIJA LITERATURA O DŽORI PALMOTICU

  • Sebastijan Slade-Dolci: Fasti litterario Ragusini. Venecija 1767,26.
  • F. M. Appendini: Notizie istorico-critiche, II. Dubrovnik 1803, 236.
  • Šime Ljubić: Ogledalo književne povijesti jugoslavjanske. II. Rijeka, 1869.
  • Petar Kolendić: Ači i Galatea Džore Palmotića. Glasnik skopskog naučnog društva, V. Odeljenje društvenih nauka 2. Skoplje 1929, 203—205.