Аустроугарска објава рата Србији (1914)

Извор: Викизворник
Аустроугарски телеграм којим је објављен рат Србији  (1914) 
Писац: Леополд Берхтолд
Г. граф Леополд Берхтолд, аустро-угарски министар иностраних дела, Г. Н. Пашићу, српскоме председнику министарства и министру иностраних дела. У Бечу, 15. (28.) јула 1914. год.


Краљевском Српском Министру Иностраних дела.

Пошто Краљевска Српска Влада није дала задовољавајући одговор на ноту, коју јој је предао аустро-угарски посланик у Београду, 10 (23) јула 1914 године, царско-краљевска влада налази за потребно да сама да задовољења својим правима и интересима и да ради тога прибегне оружаној сили*. Аустро-Угарска сматра, дакле, да се од овога тренутка налази у ратном стању са Србијом.

У изворном нацрту објаве рата Србији од 27. јула, а који је готово истоветан тексту телеграма и данас се чува у Државном архиву Аустрије, реченица је на месту означеном * имала наставак који је прецртан плавом оловком и није послат у Београд. Гласио је: ", а нарочито с обзиром на то да су српске трупе већ напале један одред Царске и Краљевске војске у близини Ковина."

Извори[уреди]

Дозвола се може видети овде.
  • Политика, бр. 7.627 од понедељка 29. јула 1929, страна 5.


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Леополд Берхтолд, умро 1942, пре 82 године.