Канун за Ниш (1516)

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Напомена из извора: Канун је записан на почетку пописног дефтера из 1516. године.

Osmanli armasi.svg

TУРСКИ ЗАКОН ЗА НИШ ИЗ 1516.


Члан I.

Од коњског товара који дође у град а садржи било какве животне намирнице и одећу узимају се по две аспре. Ако то стигне колима, узима се по осам аспра.

Члан II.

Ако се житарице и остале животне намирнице продају у граду и изнесу ван града, од њиховог товара се узимају по две аспре, а ако то буде на колима, по осам аспри (од кола). Ако све ово стигне у бисагама, сматра се да је то једна врећа и узима се по једна аспра.

Члан III.

Ако воће стигне у товару, узима се по једна аспра, а ако то стигне у колима, прорачунава се према томе.

Члан IV.

Ако се продаје роб или коњ, узимају се по четири аспре, од говечета две аспре, а од две овце једна аспра, од оних које су заклане на четири једна аспра, а ако је то заклано говече, једна аспра.

Члан V.

Од говеђе коже (узима се) пола аспре, од товара овчијих кожа две аспре, од једног ћебета пола аспре, од једних кола дасака једна аспра, од кола сена пола аспре, од једних кола дрва узима се једна цепаница. Од четири јагњета узима се једна аспра, и то до половине месеца маја, после тога (јагањци) се сматрају овцама. Ако стигне гвожђе и производи од њега, за товар се узимају по две аспре.

Члан VI.

Ако се штогод прода кантаром, не узима се кантарина, већ се узима одговарајући ресум, рачунајући да три кантара чине један товар.

Члан VII.

Од десет аршина ланеног платна узима се једна аспра, све до двадесет аршина. Ако се чисто масло продаје у мешини, узима се ресум који одговара, рачунајући њу (мешину) као товар. Од једне тулумине сира узима се једна аспра, од товара репе и мркве по једна аспра; ако млад црни лук стигне у товару, узимају се две аспре. Ако вође дође у товару, не узима се ништа. За излагање робе (воћа) од муслимана и неверника узима се по четвртина аспре. Од товара луча узима се једна аспра. Ако вино стигне у товару, узимају се две аспре, а ако оде, исто толико. Ако (вино) стигне у бачви и прода се, петнаест аспри, а ако га купац поново прода, узима се поново петнаест аспри.

Члан VIII.

На (нишком) панђуру се према давнашњем кануну узимају довструки ресуми.

Извори[уреди]

  • Историјски институт — Београд, Историја Ниша I: од најстаријих времена до ослобођења од Турака 1878. године, први том, Градина и Просвета 1983; Ниш у раздобљу турске власти 1428—1878., Закон за Ниш, стр. 164-165.

Види још[уреди]


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Селим I, умро 1520, пре 501 година.