Zabilješka sa savjetovanja visokih njemačkih političkih, vojnih i policijskih ličnosti o četničkom pitanju u Srbiji, 8. oktobra 1944.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Zabilješka sa savjetovanja visokih njemačkih politčkih, vojnih i policijskih ličnosti o četničkom pitanju u Srbiji, održanog 8. oktobra 1944.

.......

Obavještajno odjeljenje/Abwehr

Memorandum o savjetovanju održanom 8.10.1944 prijepodne

Prisutni:

- Feldmaršal Freiherr v. Weichs

- Poslanik Neubacher

- SS general Kammerhofer

- Generalštabni pukovnik v. Harling

- SS general Behrends (naknadno)

Sastanak je održan na traženje poslanika Neubachera, koji je ovom prilikom htio izložiti svoje prijedloge o daljnjem tretmanu četničkog pitanja u Srbiji. On je iznio sljedeće:

Premijer Nedić je potpuno slomljen čovjek. Za to ima više razloga, kao što su posljedice nedavnih dešavanja u zemlji, kao i to da nijedna od njegovih želja, koje je zadnjih godina dostavljao, nije bila ispunjena. Zbog toga se, na poticaj poslanika, prebacio u Beč.

Sa proglašenjem Srbije za ratnu zonu, vlada je prestala postojati. Dat je poticaj da se izvjestan broj službenika pod prijetnjom smrtne kazne povuče sa Armijskom grupom [Srbija] i da, u određenom obliku nastavi upravljati zemljom izvana (prijetnja smrću ima služiti isključivo u kao opravdanje za gorenavedne službenike).

Draža Mihailović će nastaviti borbu protiv komunizma. Njegove jedinice se već bore sa Titovim trupama i imaju djelomično vezu sa njemačkim jedinicama (pukovnik v. Jungfeld, general Müller). Sada je stvar u tome, kako upotrebiti četničke jedince kao prethodnice i osiguranje za komunikacije prilikom predstojećeg izmještanja njemačkih trupa iz Srbije. Pritom se neće moći izbjeći da četnici, prateći moguće pokrete njemačkih trupa ka zapadu, ne dospiju na tlo Hrvatske. Time bi se oni našli na teritoriju kontrolisanom od strane ustaških jedinica, koje danas, više nego ikada prije, vode borbu do uništenja svega što je srpsko. Poslanik Neubacher smatra da je nužno da glavnokomandujući jugo-istoka [v. Weichs] izda naredbe koje bi omogućile daljnje korištenje četnika u Hrvatskoj, ne obraćajući pažnju na pitanja suvereniteta i granica.

Gospodin glavnokomandujući je mišljenja da je danas, više nego ikad, potreban svaki borac za borbu protiv komunizma. Tu se u prvom redu radi o četnicima. U tu svrhu bi se četničke jedinice trebale staviti pod jedinstvenu komandu; Viši SS i policijski vođa bi, u uskoj saradnji sa Armijskom grupom „Srbija“ bio pogodna ličnost za to. Sad je stvar u tome kako njega vratiti nazad u Srbiju. Zatim je glavnokomandujući skrenuo pažnju na teškoće sa ambasadom u Zagrebu, kao i sa višim krugovima, koje će proizaći iz angažmana četnika u Hrvatskoj. Glavnokomandujući se obavezao da će poslati odgovarajući izvještaj Vrhovnoj komandi kopnene vojske o očekivanom razvoju događaja. Slanje će uslijediti paralelno sa izvještajem koje poslanik Neubacher kani poslati ministarstvu vanjskih poslova.

Na pitanje g-dina feldmaršala dokle se stiglo sa evakuacijom Folksdojčera, Viši SS i policijski vođa Obergruppenführer Kammerhofer je rekao da je od Reichsführera Himmlera dobio odriješene ruke u ovoj stvari, i da je sa evakuacijom već otpočeto. Pri tome je istaknuo da muškarci koji mogu biti od koristi trupama biti evakuisani što je kasnije moguće. On inače ne sumnja da će u potpunosti izvršiti zadatak koji mu je povjeren. Njegova molba je samo sastojala u tome, da mu se prilikom dodatnog korištenja transportnih kapaciteta izađe u susret, i ako je moguće, pomogne sa dodatnim željezničkim kapacitetima.

U vezi sa prelaskom četnika na hrvatski teritorij, ukazao je na poteškoće koje će zbog toga automatski nastati zbog nerazumljive i neobuzdane politike istrebljenja Srba koju sprovode Hrvati. Ipak je ubjeđen da ovi posljednji, zbog male borbene vrijednosti ustaša, neće nastupiti protiv jedinstvenih, u borbi prekaljenih četničkih jedinica. Dodao je i to da je Reichsführeru nedvojbeno stavio do znanja da je etnički sukob u Hrvatskoj nesnošljiv. Obavezao se da će prenijeti mišljenje glavnokomandujućeg i poslanika Neubachera o neophodnost prelaska četničkih jedinica u Hrvatsku radi potreba vođenja rata.

Na pitanje g-dina feldmaršala postoji li mogućnost komunističkog ustanka u Beogradu, Viši SS i policijski vođa Obergruppenführer Behrends je odgovorio odrečno, ističući da su stalnim pročešljavanjem u posljednje vrijeme uklonjeni svi oni komunisti koji bi na bilo koji način mogli učestvovati u takvoj akciji. Na pitanje gdje se nalaze komunisti zatvoreni u koncentracioni logor, Behrends je odgovorio da su svi pobijeni. Na kraju je skrenuo pažnju na to da je u četničke redove uspio ubaciti dovoljno jake grupe Službe sigurnosti [SD-Sicherheitsdienst], koje imaju ostati sa četnicima i ubuduće. Na to je glavnokomandujući primijetio da je samo to dovoljan razlog zašto bi se vodstvo nad četnicima trebalo povjeriti isključivo Višem SS i policijskom vođi.


Izvor: NAW, T-311, Roll 194, 000045-6. [1]